Refraktometr do badania miodu z płynem do kalibracji
- Trzy skale pomiarowe
58 - 92% - zawartość cukru w skali Brix
12 - 27% - zawartość wody w miodzie
38 - 43% - gęstość roztworu miodu w skali Be° (Baume)
- ATC 10-30°C - funkcja automatycznej kompensacji temperatury badanego roztworu zapewnia precyzyjny pomiar przy badaniu w zakresie temperatur 10 - 30 °C.
Zawartość zestawu:
- Refraktometr
- Pipeta do pobierania i nakładania próbek
- Ściereczka z mikrofibry
- Śrubokręt do kalibracji
- Instrukcja obsługi (język polski i angielski)
- Płyn do kalibracji
Płyn do kalibracji refraktometru w dużej buteleczce 20 ml z wygodnym kroplomierzem. Starcza na kilkadziesiąt kalibracji w przeciwieństwie do zwykle dodawanych 2-5 ml, które pozwalają jedynie na wykonaniu kilku kalibracji. Dzięki temu masz pewność, że wskazania będą zawsze poprawne.
Jest to bardzo ważne, ponieważ refraktometry do miodu są przystosowane do dużej gęstości i nie da się ich skalibrować za pomocą wody!
Po zaaplikowaniu płynu na refraktometr w temperaturze 20°C należy skalibrować go do poziomu 71% Brix za pomocą dołączonego śrubokrętu.
Kalibracja:
- otworzyć pokrywę przykrywającą pryzmat,
- nanieść 2 krople oleju do kalibracji za pomocą atomizera
- zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć,
- skierować refraktometr w kierunku źródła światła i spojrzeć przez wizjer,
- za pomocą dołączonego śrubokręta przekręcić śrubę kalibracyjną, aż linia granicząca między polami niebieskim i białym ustawi się na wartości 73% Brix