REFRAKTOMETR DO ODCZYTU STĘŻENIA CUKRU BRIX
Przedmiotem oferty jest refraktometr do odczytu stężenia cukru. Refraktometr podaje wyniki w skali Brix, z której wyczytamy stężenie cukru w danej substancji. Lekka konstrukcja, antypoślizgowy, gumowy uchwyt oraz miękka otulina oczka cukromierza zapewniają wygodę użytkowania. Prostota obsługi urządzenia sprawia, że jest to przyrząd przydatny w winiarstwie, sadownictwie i w kuchni.
✅ SPECYFIKACJA
- Stan: Fabrycznie nowy
- Produkt: Refraktometr
- Wymiary: 167 x 39 mm
- Kod produktu: 00031G2
✅ CECHY URZĄDZENIA
✔️ skala pomiarowa: 0 - 30% ± 0,2% - stężenie cukru w skali Brix
✔️ ATC - automatyczna kompensacja temperatury zapewnia precyzyjne wyniki w zakresie 10 - 30 °C, nie wymaga ponownej kalibracji po zmianie temperatury otoczenia
✔️ możliwość ręcznej kalibracji przy użyciu śrubokręta (załączony w zestawie)
✔️ refraktometr wykorzystuje oświetlenie otoczenia, nie wymaga zasilania
✔️ ręczna regulacja ostrości
✅ ZASTOSOWANIE
✔️ niezbędny przy produkcji wina, piwa lub innych alkoholi
✔️ niezastąpiony przy kontroli owoców w trakcie zbiorów i ich przetwarzania,
✔️ pozwala określić szacunkową ilość cukrów w sokach owocowych, nastawach winnych, beczce piwnej oraz przewidywaną po fermentacji zawartość alkoholu,
✔️ do użytku w terenie bez konieczności ponownej kalibracji po zmianach temperatury otoczenia.
✅ JAK UŻYWAĆ REFRAKTOMETRU
W celu zbadania próbki cieczy należy:
- Otworzyć pokrywę pryzmatu,
- Za pomocą pipety umieścić 2-3 krople badanej cieczy na powierzchni pryzmatu,
- Zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć, aż ciecz wypełnił całą powierzchni pryzmatu, bez pęcherzyków powietrza,
- Odczekać około 30 sekund, aby wyrównać temperaturę próbki do temperatury przyrządu,
- Skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer,
- Odczytać wartość z odpowiedniej skali na granicy białego i niebieskiego obszaru (granica światło/cień).
✅ KALIBRACJA REFRAKTOMETRU
Przed pierwszym użyciem refraktometr należy skalibrować (wskazana temperatura otoczenia przy kalibracji 20°C, należy się także upewnić, że przyrząd osiągnął temperaturę otoczenia):
- Otworzyć pokrywę pryzmatu,
- Za pomocą pipety umieścić 2-3 krople wody destylowanej na powierzchni pryzmatu,
- Zamknąć pokrywę i lekko ją docisnąć, aż ciecz wypełnił całą powierzchni pryzmatu, bez pęcherzyków powietrza,
- Odczekać około 30 sekund, aby wyrównać temperaturę próbki do temperatury przyrządu,
- Skierować refraktometr w kierunku źródła światła i patrzeć przez wizjer,
- Za pomocą śrubokręta przekręcić śrubę kalibracyjną, aż linia graniczna między polami białym i niebieskim (granica światło/cień) ustawi się na wartości „0”.
✅ ZESTAW ZAWIERA:
✔️ Refraktometr
✔️ Plastikowe pudełko/etui z gąbką
✔️ Zakraplacz/pipeta do nakładania roztworu
✔️ Ściereczka z mikrofibry
✔️ Mini-śrubokręt do kalibracji