Reetha proszek z mydłowca 100g
Reetha, aretha czy orzechowiec myjący – to powszechne nazwy Sapindus mukorossi, wiecznie zielonego drzewa z rodziny mydleńcowatych, którego wysokość sięgać może nawet 20 m. Wytwarza pierzaste liście o rozmiarze od 20 do 50 cm, które złożone są z podłużnych, lancetowatych listków. Kwiaty mydłowca są drobne, białe bądź żółte, zebrane w wiechy. Roślina ta ma zwarty, gęsty pokrój i szarą, pękającą z wiekiem korę. Wymaga wilgotnego podłoża i rośnie na wysokości 200 – 1500 m n.p.m.
Sapindus mukorossi dziko rośnie w Chinach i Japonii, jednak powszechnie uprawiany i stosowany jest także w innych krajach azjatyckich, takich jak Indie czy Nepal. Głównym surowcem z niego pozyskiwanym są owoce – a konkretnie ich łupiny, nazywane orzechami piorącymi. Są one bogate w saponiny (15%), które pienią się w wodzie jak mydło. Dodane do wody, zmniejszają napięcie powierzchniowe i w efekcie ułatwiają usunięcie zabrudzeń. To właśnie dlatego od zarania dziejów stosowane są w Indiach, a teraz zyskują coraz większą popularność na całym świecie. Płyn przygotowany na bazie sproszkowanych orzechów mydłowca świetnie sprawdzi się do mycia skóry twarzy, ciała czy też włosów. Jego łagodne działanie sprawia, że będzie odpowiedni również do skóry problematycznej – wrażliwej, trądzikowej, a także ze skłonnością do pękających naczynek. Przywraca naturalne pH skóry. Nada się także do pielęgnacji skóry dzieci.
Właściwości prozdrowotne:
Działa odkażająco na skórę, redukując zmiany trądzikowe. Reguluje pracę gruczołów łojowych, dzięki czemu skóra nie wytwarza nadmiernej ilości sebum, ale też jest odpowiednio nawilżona. Dobrze czyści włosy, nadając im zdrowy połysk i redukując nadmierne ich przetłuszczanie.
Składniki: Reetha – proszek z orzechów piorących (Sapindus mukorossi) 100%.
Kraj pochodzenia: Indie.
Zalecany sposób użycia: Proszek wymieszać z wodą do uzyskania pasty i pozostawić na 20 minut. Nie używać metalowych naczyń i narzędzi! Gotową pastę wmasować w mokre włosy lub w wilgotną skórę. Pozostawić na chwilę, a następnie dokładnie spłukać pod bieżącą wodą.
Sposób przechowywania: Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i ciemnym miejscu, niedostępnym dla dzieci.
Chronić przed bezpośrednim światłem słonecznym.
Producent: Nanga