Red Champagne Rabarbar Czerwony 1 szt sadzonki sadzonka rabarbaru Smaczny
- EAN: 5905141120301
- Kolor: Czerwony
- Termin sadzenia wiosna: IV – VI
- Termin kwitnienia wiosna: V, IV
- Postać produktu: Kłącze
- Zimowanie: Tak
- Wysokość (cm): 90-100
- Rozmiar: I
- Głębokość sadzenia (cm): 10
- Stanowisko: Słoneczne/Półcień
- Kod_producenta: IV-V
- Termin kwitnienia: V – VIII
Rabarbar ‘Red Champagne’ – Charakterystyczne dla tej odmiany są czerwone łodygi i bardzo duże liście. Kłącze rabarberu Red Champagne bogate jest w witaminy i składniki odżywcze. Upieczone kłącza rabarbaru posiadają właściwości antyrakowe. W naszym kraju rabarbar Red Champagne używany jest w produkcji soków, kompotów i do pieczenia ciast. Kłącze rabarbaru Red Champagne bardzo szybko się rozrasta i jest mrozoodporne. Uprawa tej odmiany napewno nie sprawi nikomu kłopotów.
Stanowisko
Rabarber pochodzi z Azji Środkowej, Bułgari i Południowej Syberii. Jest to rodzaj z rodziny rdestowatych sięgająca do ok. 1,5m. Rabarber wymaga stanowiska zacienionego oraz lekko słonecznego.
Gleba
Rabarber potrzebuje gleby żyznej, średnio zwięzłej, próchnicznej o odczynie lekko kwaśnym do obojętnego.
Sadzenie
Kłącze rabarberu wysadzamy wiosną lub jesienią na głębokość 6-7cm tak aby wierzchołki karpy znajdowały się ok. 2cm pod powierzchnią ziemi.
Pielęgnacja
Wymaga silnego nawożenia kompostem, obornikiem lub nawozami mineralnymi.
Przechowywanie
Jest byliną odporną na mróz. Roślina zostaje na tym samym miejscu do przyszłego sezonu, można dla bezpieczeństwa okryć ściółką.
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem ParlamentuEuropejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środkówochronnych przeciwko agrofagom roślin, zmieniającym rozporządzenia ParlamentuEuropejskiego i Rady (UE) nr 228/2013, (UE) nr 652/2014 i (UE) nr 1143/2014 orazuchylającym dyrektywy Rady 69/464/EWG, 74/647/EWG, 93/85/EWG, 98/57/WE, 2000/29/WE,2006/91/WE i 2007/33/WE do każdej rośliny lub nasiona dołączony jest paszport.