Erlebnishof Reczek to rodzinna firma, która od trzech pokoleń uprawia przede wszystkim dynię na żyznym obszarze „Grazer Feld”, 13 km na południe od miasta Graz. Przywiązują dużą wagę do jakości własnych produktów, które ze szczególną starannością przetwarzane są na specjalności ich gospodarstwa (olej z pestek dyni, styryjski likier z pestek dyni, marmolady z dynią i morelami, malinami, jabłkami, ocet jabłkowy). Produkują prawdopodobnie najlepszy olej z pestek dyni w Styrii (dziękuję Polonia News z Wiednia za polecenie tego producenta)
"Naszą specjalnością jest „styryjski likier z pestek dyni”, którego nie można przegapić odwiedzając nas. W Erlebnishof możesz z bliska doświadczyć zmian w rolnictwie od przeszłości do teraz - niezależnie od pogody!" Będąc w okolicy trzeba ich koniecznie odwiedzić!
----------
100% czysty styryjski olej z pestek dyni ChOG (chroniona nazwa pochodzenia produktu) ze styryjskiej dyni olejowej. Świeżo wyciskany dla Ciebie co tydzień (oczywiście na zimno i nie rafinowany, ani filtrowany). Nadaje się do wszystkich sałatek, wołowiny, kiełbasy, sosów, past do smarowania, dań z jajek, jajecznicy, zup dyniowych, kremów dyniowych, w każdej kuchni cukierniczej i do lodów. Zawiera witaminy A, B1, B2, B6, C, D i E (ok. 30mg/100g nasion). Dodatkowe składniki to skwalen, cytrulina, kukurbityna i karotenoidy.
Przechowuje przez co najmniej 1 rok. Nie zawiera alergenów.
Na 1 litr oleju z pestek dyni potrzeba ok. 2,5 - 3 kg pestek dyni. To około 35-40 dyń.
Tu nie ma co oceniać, licytować, marketingowo ściemniać, armaty PR wyciągać, kto kupi i spróbuje zrozumie fenomen styryjskiej dyni i oleju z jej pestek. Reczek dostaje mnóstwo medali, wyróżnień, co widać na kilku zdjęciach, robi to z pasją i znawstwem od wielu lat.
Cena na stronie producenta: 8 Euro
---------
Olej z pestek dyni (ale również przetwory z dyni) powoli jest doceniany również w Polsce, nie tylko za walory smakowe, ale również zdrowotne. "Olej z pestek dyni jest polecany przede wszystkim na pasożyty, a także na schorzenia prostaty i układu moczowego. Z kolei w kosmetyce stosowany jest w celu wzmocnienia włosów i nawilżenia skóry. W kuchni olej z pestek dyni można dodać do lodów waniliowych czy sernika." (poradnikzdrowie.pl)
Najlepiej spożyć do: 10/22
---------------
Kilka dni temu, wyjątkowy film o Styrii nakręcił wyjątkowy Robert Makłowicz, wspomina w nim o occie jabłkowym, dyni styryjskiej i oczywiście o oleju z pestek dyni.
https://www.youtube.com/watch?v=PHp7bgINRcI&t=4s