Rdestowiec Japoński
Polygonum cuspidatum, Fallopia japonica
Producent: Nanga
Forma: Liść mielony
Pojemność: 100g
Kraj pochodzenia: Polska
Skład: Liść rdestowca 100%
Zalecany sposób użycia: Pół łyżeczki mielonych liści zalać niewielką ilością gorącej wody. Pozostawić do ostudzenia, a następnie wypić razem z osadem. Stosować 3-4 razy dziennie.
Zdrowie: Sprawne krążenie, Przeciwutleniacze, antyoksydanty
Zastosowanie: oczyszczanie organizmu, przyspieszanie metabolizmu
Przeciwwskazania: nie stosować w ciąży, nie stosować podczas laktacji
Rdestowiec japoński (Fallopia japonica) – okazała bylina o sercowatych liściach, która ze względu na swój ozdobny charakter jest chętnie sadzona w parkach i ogrodach. Naturalnie występuje w Japonii, Chinach i Korei. Surowcem zielarskim są liście, ziele, korzenie, kłącza oraz młode pędy rdestowca. W skład liści wchodzą kwasy fenolowe, antrachinony, flawonoidy, resweratrol, garbniki oraz kumaryny. Rdestowiec od tysiącleci znajduje zastosowanie w azjatyckiej medycynie tradycyjnej jako środek wspierający prawidłową odpowiedź przeciwzapalną i dbający o zdrowie wątroby. Obecny w nim resweratrol jest jednym z najsilniejszych poznanych antyoksydantów. Między innymi dzięki niemu rdestowiec chroni naczynia krwionośne, wspiera procesy detoksykacyjne oraz korzystnie wpływa na metabolizm węglowodanów i tłuszczy. Włączenie rdestowca japońskiego do codziennej diety podnosi witalność – zwiększa poziom energii i poprawia samopoczucie. Napary z liści świetnie sprawdzają się w okresach oczyszczania organizmu, a także gdy czujemy potrzebę wzmocnienia swojego organizmu, a w szczególności układu sercowo-naczyniowego.
Właściwości prozdrowotne:
- Wzmacnia i chroni naczynia krwionośne. Dba o prawidłową pracę serca.
- Korzystnie wpływa na procesy detoksykacyjne.
- Optymalizuje odpowiedź przeciwzapalną organizmu.
- Dba o prawidłową gospodarkę glukozy i cholesterolu.
- Wzmacnia cały organizm, dzięki czemu wpływa na wzrost witalności i lepsze samopoczucie.