MĄKA Z PROSA PALCOWEGO (RAGI FLOUR) 500 G FINGER MILLET FLOUR
Ragi Flour jest bogata w wapń i żelazo, bardzo odżywcze idealne do wykonania chlebków rotti i pappadam
akatualnie w sprzedaży mąka Firmy Old Farm Spices
DROBNA
500 G
SUPER JAKOŚĆ
kraj pochodzenia; Indie
SPO677 RAGI FLOUR BEZGLUTENOWA DROBNA 500 G SUPER JAKOŚĆ
kraj pochodzenia: Indie
MĄKA Z PROSA PALCOWEGO MĄKA DO WYPIEKU CHLEBKA ROTI LUB DELIKATNYCH PAPPAD.
Mąka z proca palcowego Ragi ze względu na wysoką wartość odżywczą zwłaszcza żelaza i wapnia, jest bardzo popularnym rodzajem mąki w Indiach. . Satva , pole, dosa, bhakri , ambil i pappad to popularne potrawy przyrządzane z prosa palcowego. W Karnatace mąkę Ragi zwykle spożywa się w postaci ragi muddew kannadzie. Jest to podstawowa dieta wielu mieszkańców Południowej Karnataki, zwłaszcza na obszarach wiejskich. Mudde przygotowuje się przez gotowanie mąki ragi z wodą, aby uzyskać konsystencję podobną do ciasta. Jest on następnie walcowane na kulki o pożądanej wielkości i spożywany sambar (Huli) saaru lub curry. Ragi jest również używany do robienia roti , idli , dosa i conjee. W Rejonie Kerala tradycyjne danie śniadaniowe, można przyrządzić z mąki ragi i wiórków kokosowych, które następnie gotuje się na parze . W plemiennych i zachodnich pagórkowatych regionach Odisha ragi lub mandiaa są podstawowym pożywieniem. W Garhwal regionie i Kumaon z Uttarakhand , koda lub maddua wytwarza się grubą rotis , a także w badi, która jest podobna do halwy, ale bez cukru.
CHLEBEK ROTTI Z MAKI PALCOWEJ Z DODATKAMI
1 szklanka Ragi flour
1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki przyprawy Ajwain
1/2 posiekana cebulka
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżki masła klarowanego Ghee
1/4 łyżeczka chilli
kolendra
sól himalajska
woda
1. do miski dodaj mąkę z prosa palcowego, posiekana cebulkę, kmin rzymski, chilli, i sól. Następnie wymieszaj wszystkie składniki suche.
2. wlej do miski wodę i zrób miękkie ciasto które będzie można rozsmarować. Zacznij od 1/2 szklanki wody sam sprawdzisz czy jest już wystarczająco mokre aby przygotować małe kulki.
3. zrób 5 równych kulek ciasta , następnie połóż kulkę na natłuszczonym pergaminie i rozwałuj je na cienko
4. następnie rotti przenieś wraz z papierem i odwróć je tak aby ciasto było pod spodem umieszczając je na gorącą patelnię wysmarowaną masłem ghee . delikatnie usuń papier z ciasta.
5. zwilż ciasto pędzelkiem po wierzchu roztopionym masłem ghee
6. smaż ciasto na średnim ogniu, pamiętaj aby przykryć patelnie pokrywką aby ciasto nie wysychało
smaż do czasu aż chlebek będzie wypieczony zwykle wystarcza ok 3 minuty.
7. wyłóż chlebek na talerz i delikatnie posmaruj masłem ghee aby nie wysychało ( chlebek rotti twardnieje w ciągu kilku minut)
Najlepiej spożyć jeszcze ciepłe.
Składniki: 100% mąka z prosa palcowego firmy OLD FARM SPICES
DYSTRYBUCJA ECO FARMA POLSKA SP Z O.O.
Wszystkie produkty z naszej oferty posiadają certyfikat jakości.