Pektyna to rodzaj węglowodanów występujących w owocach i innych roślinach. Znajdziemy je między innymi w jabłkach, bananach, brzoskwiniach, morelach i marchwi. Pektyna ma właściwości żelujące, może być używana do przygotowania dżemów, galaretek oraz powideł. Pektyna to alternatywa żelatyny w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.
Informacje dla alergików:
produkt może zawierać: gluten, orzechy ziemne, inne orzechy, sezam oraz soję.
Sposób użycia/Zastosowanie:
do sporządzenia dżemu należy przygotować: 2 kg owoców, 1 kg cukru, 2 płaskie łyżeczki kwasu cytrynowego, 1 opakowanie pektyny. Sposób wykonania: owoce umyć, wypestkować, większe owoce rozdrobnić. Umieścić je w garnku. Pektynę wymieszać ze szklanką cukru. Do gotujących się owoców dodać mieszankę cukru z pektyną oraz pozostały cukier. Po rozpuszczeniu się cukru dodać kwasek cytrynowy. Zagotować, ciągle mieszając (około 5 minut). Zdjąć z ognia, w razie potrzeby powstałą pianę zebrać. Gorącym dżemem napełnić słoiki i natychmiast zamknąć. Zaleca się pasteryzację około 20 minut.
Składniki:
pektyna, dekstroza.
Wartość odżywcza
w 100 g:
wartość energetyczna: 1130 kJ/270 kcal, tłuszcz: 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g, węglowodany: 44 g, w tym cukry: 44 g, błonnik: 46 g, białko: 0,5 g, sól: 3,8 g.
Sposób przechowywania:
przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia:
Włochy
Dane producenta/Kto wprowadził produkt do obiegu:
Radix-Bis Sp. z o.o., ul. Gerberowa 22, 83-010 Rotmanka
*Czasem mogą zdarzyć się braki w ofercie allegro. W takich sytuacjach kontaktujemy się osobiście. Prosimy o podawanie aktualnego numeru telefonu w celu sprawnego dostarczenia przesyłki.
Zanim dokonasz zakupu wejdź na stronę o mnie i zapoznaj się z moim regulaminem. Dokonanie zakupu na mojej aukcji jest równoznaczne z akceptacją mojego regulaminu.