Rabarbar (Rheum), czyli rabarbar malinowy, to wartościowa odmiana cechująca się wysoką zawartością witaminy C oraz przepięknym, intensywnym wybarwieniem ogonków liściowych. Istotną zaletą proponowanego rabarbaru jest jego wysoki wigor, przekładający się na znakomite plonowanie. Roślina wydaje bardzo grube i długie, soczyste ogonki liściowe barwy intensywnie ciemnoróżowej (do 1 m długości). Atrakcyjny kolor występuje w jednakowym nasyceniu na całej długości ogonka liściowego. Doskonały smak i bogactwo witamin czynią z rabarbaru malinowego wyborny surowiec na przetwory każdego typu, zwłaszcza kompoty i soki. Jędrne, kruche ogonki liściowe stanowią wyśmienity składnik ciast, kremów, zup owocowych i słodko-kwaśnych deserów. Można je mrozić bez utraty pięknego koloru ani wartości prozdrowotnych.
Uprawa rabarbaru w ogrodzie
- Stanowisko i podłoże dla rabarbaru
Rabarbar należy sadzić na stanowisku słonecznym (tutaj rośnie lepiej i daje większy plon) lub półcienistym. Najlepsza dla rabarbaru jest gleba wapienna, żyzna i wilgotna, natomiast roślina źle rośnie na glebach piaszczystych i podmokłych.
- Podlewanie rabarbaru
Rabarbar jest wrażliwy na niedobór wody, szczególnie w okresie wytwarzania pąków liściowych i wzrostu liści. Przy niedoborze wody plon jest niższy, a ogonki liściowe gorszej jakości.
Zbiór rabarbaru
Ogonki liściowe rabarbaru zbiera się od początku maja do lipca, najwcześniej w drugim roku po posadzeniu. Ogonki zbiera się wyłamując je nisko nad ziemią. Zbiera się ogonki, które osiągnęły minimum 20 cm długości, nie więcej niż 1/3 liści z rośliny.
Rabarbar jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik, zawiera również magnez, potas, sód, żelazo oraz wapń. Jedną z jego podstawowych zalet jest to, że dostarcza nam bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów.
Rabarbar jest bardzo niskokaloryczny – w 100 g warzywa znajduje się jedynie 21 kalorii. Dodatkowym atutem jest to, że jest niskoglikemiczny, dzięki czemu mogą spożywać go również osoby, które mają problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi.
Szkółka jest podmiotem profesjonalnym pod stałą kontrolą Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa wpisanym do rejestru pod numerem ewidencyjnym PL-10/11/18526, dlatego kupując u nas mają Państwo pewność, że otrzymają przekorzenione i zdrowe rośliny.Do roślin dodajemy paszporty .
WSZYSTKIE ROŚLINY WYSYŁAMY W DONICZKACH SPECJALNIE ZABEZPIECZONE.
ZA WYSYŁKĘ PŁACISZ TYLKO RAZ,
ROŚLINY WYSYŁAMY OD PONIEDZIAŁKU DO CZWARTKU.
Zdjęcia oferowanej sadzonki zostało zrobione w naszej szkółce.
Rośliny to żywe organizmy i należy pamiętać że w każdym miesiącu sadzonka będzie wyglądać inaczej. Wygląd wysyłanej sadzonki jest odpowiedni do fazy rozwoju rośliny, w którym się odpowiednio znajduje.
Sadzonki sprzedawane w okresie jesienno-zimowym i zimowo-wiosennym mogą być bez liści (liściaste) lub odbiegać barwą od zdjęć zrobionych w sezonie wegetacyjnym (iglaste i liściaste) ! W trosce o rozwój rośliny niektóre sadzonki mogą być przycięte w celu rozkrzewienia się i nabrania masy zielnej. Mają one rozwiniętą bryłę korzeniową, co sprawia że można je sadzić do gruntu przez cały rok.
Sadzonki są przystosowane do polskich warunków i rosły w doniczkach dlatego sadzonki powinny bez żadnych komplikacji przyjąć się w gruncie, oczywiście zachowując podstawowe wymogi zwłaszcza w pierwszym roku po wsadzeniu (podlewanie, nawożenie itp.)
Oferowane sadzonki są w pojemniku p9.
Oświadczam, że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016 r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin, zmieniającym rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 228/2013, (UE) nr 652/2014 i (UE) nr 1143/2014 oraz uchylającym dyrektywy Rady 69/464/EWG, 74/647/EWG, 93/85/EWG, 98/57/WE, 2000/29/WE, 2006/91/WE i 2007/33/W do każdej jednostki handlowej dolaczamy paszport . 10/11/18526