Rabarbar Lider - odmiana wczesna
roślina wieloletnia, mrozoodporna
Sadzonki w doniczkach, zdjęcie z lata, od późnej jesieni rośliny bez części nadziemnej.
UWAGA !
REALIZUJEMY ZAMÓWIENIA NA KWOTĘ POWYŻEJ 15 ZŁ.
Łodygi rabarbaru Lider to jedna ze zdrowszych i najmniej kalorycznych naturalnych przekąsek. Od 8 do 10% suchej masy rośliny stanowi witamina C, warto więc podawać je osobom z awitaminozą, zmagającymi się z zapaleniami pęcherza czy wiosennymi przeziębieniami. Lider to odmiana rabarbaru o lekko kwaskowatym smaku, która jednak nadaje się do spożywania na surowo.
Wysokość: Ogonki rabarbaru Lider dochodzą do 40 centymetrów długości.
Ogonki liściowe: Lider wytwarza jedne z najdłuższych ogonków liściowych. Wyróżniają się dużą mięsistością i delikatnością miąższu. Ich skórka jest mocno zabarwiona na czerwono, chociaż po wewnętrznej stronie mogą być wybarwione na seledynowo. Mają kwaskowaty smak.
Termin zbioru: maj - sierpień
Ulistnienie: Wyrastające w górnej części ogonka liściowego liście mają od 30 do 50 centymetrów średnicy. Są zaokrąglone i klapowane.
Pokrój: Nadziemną część rabarbaru stanowi długa łodyga i odziomkowe liście osadzone na długich, jadalnych ogonkach. Podziemna część to skrócone i mocno rozgałęzione kłącze.
Zastosowanie: Łodygi rabarbaru Lider są bardzo smaczne i soczyste, z tego powodu mogą być zjadanie na surowo. W takiej formie są szczególnie cennym źródłem witamin, szczególnie C i A oraz potasu, fosforu i magnezu i często pojawiają się w deserach. Oczywiście, można znaleźć im bardziej typowe zastosowanie. Jak każdy rabarbar, Lider najczęściej odgrywa główną rolę w niedzielnym kompocie. Znajduje też zastosowanie w ciastach i drożdżówkach. Jest to odmiana, która najczęściej pojawia się w uprawie amatorskiej, ale jest dostosowana także do pędzenia wczesną wiosną.
Zdjęcia mają charakter podglądowy.
Sadzonki bardzo dobrze zabezpieczone na czas transportu.