KOMOSA RYŻOWA (QUINOA) 500 G
NIE ZAWIERA GLUTENU
Komosa Ryżowa Quinoa charakteryzuje się subtelnym smakiem z orzechową nutą, przez co pasuje do wielu potraw – zazwyczaj słonych, ale niekiedy też słodkich. Quinoa czerwona zwana inaczej komosą ryżową w przeciwieństwie do innych roślin zawiera pełnowartościowe białko, charakterystyczne dla produktów mięsnych.
Zastosowanie:
Quinoa jest źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych. Zawiera także saponiny, dzięki którym może wykazywać działanie przeciwalergiczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne przeciwwirusowe i immunostymulujące. Ponadto nasiona komosy zawierają wyjątkowo dużą ilość flawonoidów (spośród których dominują kwercetyna i kampferol). W związku z tym quinoa wykazuje właściwości antyoksydacyjne.
Komosa ryżowa jest również doskonałym źródłem aminokwasu metioniny, która ma bardzo duży wpływ na stan naszej skóry, włosów i paznokci. Quinoa może więc być świetnym zamiennikiem dla suplementów diety, zawierających sztucznie syntezowaną metioninę. Komosa ryżowa jest produktem o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu nie powoduje skoków stężenia glukozy we krwi. Jest pokarmem dozwolonym i zalecanym dla osób cierpiących na cukrzycę oraz osób z nadwagą i otyłych.
Ważne informacje:
Nie mogą jej zażywać np. osoby cierpiące na kamicę nerkową, wrzody, ostre zapalenie żołądka lub mające niską koagulację krwi. Dlatego roślinę należy stosować ostrożnie, zalecając się do wskazówek lekarza i przestrzegając dawkowania.
Wartości odżywcze w 100g:
- Wartość energetyczna: 1540 kJ / 368 kcal
- Tłuszcz: 6,07 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,706 g
- Węglowodany: 57,16 g
- w tym cukry: 0,1 g
- Błonnik: 7 g
- Białko: 14,12 g
- Sól: 0,012 g
*Referencyjna wartość do spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (2000 kcal/8400 kJ).
Składniki:
Ziarno komosy ryżowej czerwonej 100%
Sposób użycia:
Przed ugotowaniem wystarczy ją przepłukać i opcjonalnie podprażyć na suchej patelni, w celu wydobycia głębszego smaku. Komosę ryżową należy gotować w proporcjach 1:2 w stosunku do ilości wody. Po upłynięciu około 15 minut i wypuszczeniu z ziaren drobnych ogonków (kiełków) należy ściągnąć naczynie z ognia i pozostawić pod przykryciem na kolejny kwadrans.
Sposób przechowywania:
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Informacja o alergenach:
Produkt może zawierać sezam i różne orzechy.