Quinoa, czyli komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej. Doceniają ją specjaliści od zdrowego żywienia i szefowie kuchni. Dzieje się tak dlatego, że quinoa doskonale łączy właściwości prozdrowotne z interesującym smakiem. Jest źródłem wysokiej jakości białka roślinnego, świetnym dodatkiem do dań dla dzieci ? jest bogata w witaminy i stymuluje hormon wzrostu. Dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Quinoa biała jest najdelikatnijsza w smaku. Najbardziej pęcznieje podczas gotowania, jednak nie powiększa ona znacząco swojej objętości. Duże opakowanie cateringowe wystarczy na dłużej.
Zastosowanie: Do lekkich sałatek. Do deserów czy koktajli. Jako kasza do zupy. Do dań z sosem. Do pieczonych i suszonych warzyw.
WŁAŚCIWOŚCI PRODUKTU
Składniki
Quinoa biała 100%
Wartości odżywcze
w 100 g / ml produktu
Wartość energetyczna
1568 kJ / 372 kcal
Tłuszcz
6.70 g
KTN
0.10 g
Węglowodany
60.00 g
w tym Cukry
0.10 g
Białko
16.00 g
Błonnik
4.40 g
Sól
0.10 g
KTN - kwasy tłuszczowe nasycone
* Dzienna Referencyjna Wartość Spożycia
Witaminy i składniki mineralne
Zelazo 4,86 mg (35%)*RWS