KROJONY CIEMNY CHLEB ŻYTNI I PRZENNY O WYJĄTKOWO
MIĘKKIM I PRZYJEMIE SŁODKIM SMAKU.
Ciemne chleby robione są głównie z mąki pełnoziarnistej żytniej (ruginiai miltai) z dodatkiem mąki pszennej (kvietiniai miltai)
Barwę zawdzięcza obecności słodu (salyklas) w swoim składzie. Poza barwą słód nadaje chlebom delikatny posmak goryczki.
Chleb litewski różni się nieco niż pieczywo, które na co dzień jada większość z nas. Przygotowuje się go z dodatkiem mąki żytniej, miodu, ale przede wszystkim ze słodem żytnim. To wypiek dla trochę bardziej wprawionych piekarzy, ale także osób odznaczających się cierpliwością.
SKŁAD:
- MĄKA ŻYTNIA
- MĄKA PRZENNA
- KMINEK RZYMSKI
- CUKIER
- DROŻDŻE
- WODA
- SÓL JODOWANA
- SŁÓD ŻYTNI
- SŁÓD JĘCZMINNY
- KIEŁKUJĄCY JĘCZMIEŃ
- JĘCZMIEŃ KIEŁKUJĄCY PRAŻONY