PYŁEK PSZCZELI KRÓLEWSKIE MIODY 200G
Pyłek pszczeli (określany też jako obnóża pszczele) to superfood. Ma cenne składniki odżywcze, jest źródłem białka i wielu witamin z grupy B oraz C. Pyłek zwiększa apetyt i poprawia przemianę materii, odtruwa i pomaga przy anemii. Ma formę malutkich kuleczek. Spożywany codziennie przyczynia się do wzrostu odporności.
Pyłek pszczeli pobudza apetyt, reguluje przemianę materii i wzmacnia cały organizm. Przyjmowanie pyłku doprowadza do spadku wagi u osób otyłych, zwiększa liczbę czerwonych krwinek oraz poziom żelaza w surowicy krwi. Pyłek wykazuje właściwości detoksykacyjne i zmniejsza szkodliwe oddziaływanie szeregu czynników chemicznych np. po przyjmowaniu antybiotyków i długotrwałych terapiach farmakologicznych.
CZYM JEST PYŁEK PSZCZELI?
Pyłek zebrany z kwiatów i poddany pierwszej obróbce to właśnie pyłek pszczeli. Pszczoły działają niezwykle systematycznie i starannie dbają o każdy z etapów pracy. Na wstępie przetwarzania zbiorów z pól powstaje pyłek pszczeli w postaci maleńkich kuleczek, którym karmione są młode owady w ulu. To niezwykle odżywczy pokarm, którym pszczoły dzielą się z ludźmi, a my oferujemy go naszym sklepie.
PYŁEK PSZCZELI – JAK SPOŻYWAĆ
Do najbardziej popularnych sposobów należy używanie pyłku razem z miodem. Często miesza się go z sokiem lub mlekiem i dodaje do konfitury czy jogurtu. Niektóre odmiany cechuje lekka goryczka, dlatego przyjmuje się go na słodko, najlepiej z naszym miodem.
POCHODZENIE PYŁKU PSZCZELEGO
Pyłek pszczeli jest pozyskujemy w okolicach Horyńca – Zdroju bogatego w przepiękne stare drzewostany i przysiółki z okresu przedwojennego. Pszczoły zbierają pyłek przez cały okres wegetacyjny, jednak my pozyskujemy go w najlepszym okresie tj. 21.06-20.07.
Pyłek pszczeli jest zbierany z kwiatów roślin i drzew gdy kwitną. Czy wiecie jak powstaje? Pszczoły zbierają go i przez wymieszanie z odrobiną miodu lub nektaru tworzą obnóża. Pyłek kwiatowy jest przenoszony do ula w formie obnóży przy pomocy koszyczków zawieszonych na tylnych nogach. Następnie w ulu pszczoły ubiją go, pokrywają miodem i konserwują dzięki czemu powstaje z niego tzw. pierzga. Pyłek pszczeli, oprócz miodu to podstawowy pokarm pszczół (jest to białko). Miód jest pokarmem energetycznym natomiast pyłek to źródło wspomnianego białka, tłuszczy, a także soli mineralnych, witamin, i kwasów organicznych.
SMAK, ZAPACH I WARTOŚCI ODŻYWCZE PYŁKU PSZCZELEGO
Smak i zapach pyłku pszczelego to kompozycja kwiatów z pól i lasu z okresu letniego. Pyłek pszczeli ma aż 40% białka. Zawiera wiele witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: witaminę A, D, E, K. Jest źródłem węglowodanów prostych (glukoza, fruktoza) i złożonych (np. błonnik).
WŁAŚCIWOŚCI PYŁKU PSZCZELEGO
Obnóża pszczele (pyłek) są suszone z pochłaniaczem wilgoci w temp do 35°C, co powoduje że nie traci swoich właściwości leczniczych i odżywczych.
Szeroko znane są jego właściwości odżywcze i terapeutyczne. Skąd o tym wiemy? Wynikają one z bardzo bogatego składu chemicznego, ponieważ zidentyfikowano w nim ponad 250 związków chemicznych. Są to między innymi wspomniane tłuszcze, białka i witaminy ponadto węglowodany, a także składniki mineralne, rutyna, olejki eteryczne, antybiotyki, hormony, enzymy i kwasy organiczne. Pamiętaj, że w ostatnich latach zwraca się uwagę na właściwości zdrowotne pyłku. Ma on również inne zalety tj. może działać odtruwająco, antydepresyjnie, antyalergicznie i antybiotyczne. Możesz go zastosować również w przypadkach miażdżycy i schorzeń prostaty. Reguluje on trawienie, wspomaga leczenie cukrzycy, ma działanie przeciwzapalne i poprawia wzrok. Spożywaj pyłek pszczeli gdyż jest cennym źródłem mikroelementów. Każdemu polecamy aby uzupełnił sobie nim codzienną dietę, gdyż jest to najlepszy sposób na zdrowie.
WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:
Pyłek pszczeli jest szczególnie zalecany dla osób w okresie przekwitania.
- Dzięki obecności naturalnych hormonów roślinnych łagodzi skutki menopauzy u kobiet,
- Leczy przerost gruczołu krokowego (prostata) u mężczyzn,
- Wspomaga leczenie osobom cierpiącym na chorobę wieńcową i układu krążenia,
- Wzmacnia i regeneruje organizm po ciężkich terapiach lekowych,
- Działa leczniczo na system nerwowy.
DAWKOWANIE PYŁKU PSZCZELEGO
Zaleca się przyjmować pyłek pszczeli 3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem. Obnóże pyłkowe należy rozmieszać z miodem, mlekiem lub wodą, a następnie dokładnie przeżuwać przed połknięciem co zwiększa przyswajalność pyłku.
Dawka dla dorosłych: leczniczo 30-40 g pyłku (dwie łyżki).