Pyłek kwiatowy (pszczeli):
Pyłek jest zbierany przez pszczoły z kwiatów, mieszany z niewielką ilością śliny lub nektarem, formowany w kuleczki i przenoszony na odnóżach (inna nazwa: obnóża pyłkowe). Zależnie od tego, z jakiej rośliny pochodzi pyłek, jego powierzchnia może być chropowata, haczykowata lub lepka itp. Kolor pyłku również różni się w zależności od kwiatów, z których jest pobierany. Głównie bywa żółty i utrzymany w odcieniach tej barwy, ale może też być biały lub czarny. Używany był jako suplement diety od setek lat. Nazywano go ambrozją bogów i fontanną młodości. Zawiera niemalże wszystkie niezbędne do rozwoju człowieka substancje.
Pyłek pszczeli – właściwości
- Słoik zawiera 25 gram naturalnego pyłku kwiatowego
Analizując i badając odżywcze oraz terapeutyczne walory pyłku pszczelego, odkryto właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne, przeciwzapalne, chemoprewencyjne i przeciwnowotworowe, przeciwko promieniowaniu, jak również właściwości ochronne dla wątroby. W ziarnach pszczelego pyłku kwiatowego, pochodzącego z różnych gatunków roślin, stwierdzono obecność ponad 250 substancji. Do ich zasadniczych grup zalicza się białka i aminokwasy, lipidy i kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe, witaminy oraz biopierwiastki .
Pyłek pszczeli wielokrotnie i dokładnie analizowano pod względem składu, jednak nadal nie da się go zsyntetyzować w warunkach laboratoryjnych. Do dzisiaj nie udało się zidentyfikować wszystkich jego składników. Być może właśnie te związki są odpowiedzialne za spektakularne właściwości pyłku kwiatowego.
W naszej ofercie znajdziecie także :
- zestawy
- lub każdy słoiczek oddzielnie
miód, pyłek kwiatowy , świeca z wosku pszczelego
Chcesz abyśmy zapakowali Twoją świecę w biodegradowalną folię celofan lub w ekologiczne pudełko z zawieszką i sznurkiem jutowym ?
- FOLIA CELOFAN - Wystarczy wybrać opcję "zapakuj na prezent" a my zapakujemy produkt w ozdobną folię celofan z kokardą, kolory wstążek dostępne na zdjęciu. Prosimy o podanie w wiadomości koloru wstążki w którą mamy zapakować Twoją świece. W przypadku braku informacji świeca zostanie zapakowania w losowo wybrany kolor.Rzeczywiste kolory wstążek mogą nie znacznie różnić się od tych podanych na zdjęciu.
- Ekologiczne pudełko - Abyśmy zapakowali Twoją świecę w ekologiczne pudełko z zawieszką i sznurkiem jutowym należy dodać do koszyka pudełeczko dostępne na naszej aukcji Allegro.
Do wyboru również kolory wstążek
Wartość odżywcza:
Składnik odżywczy Zawartość w 100 g % RWS Białko 23,9 g 48 Tłuszcze 5,4 g 8 Cukry 33,7 g 37 Błonnik (celuloza) 22,4 g
Witaminy
B1 (tiamina) 0,9 mg 82 B2 (ryboflawina) 1,8 mg 129 PP (niacyna, B3) 13,7 mg 86 Kwas pantotenowy (B5) 2,3 mg 38 Pirydoksyna (B6) 0,6 mg 43 Inozytol (B8) 105,6 mg Kwas foliowy (B9) 400 ug 200 B12 (kobalamina) obecna ug Biotyna (witamina H) 100 ug 200 C 30,5 mg 38 A (beta-karoten) 7300 ug 913 D 40 ug 800 E 29,4 mg 245 Składniki mineralne Fosfor 436 mg 62 Potas 422 mg 21 Wapń 217 mg 27 Magnez 161 mg 43 Sód 50 mg 2 Żelazo 14,4 mg 103 Mangan 13,8 mg 690 Cynk 7,1 mg 71 Miedź 1,2 mg 120
Skład pyłku kwiatowego
BIAŁKO
Zawiera on więcej białka niż jakikolwiek produkt odzwierzęcy, w tym wszystkie aminokwasy egzogenne oraz wolne aminokwasy.Pyłek kwiatowy ma więcej aminokwasów niż jajko w tej samej masie (100 g jajka < białka niż 100 g pyłku) i 50% więcej białka niż chuda wołowina. W białku pyłku kwiatowego znajdują się następujące frakcje: albuminy (35,4% w odniesieniu do całości białka), globuliny (18,9%), gluteliny (18,6%), prolaminy (21,8%) i inne białka (m.in. enzymy – 5,3%). Pyłek kwiatowy zawiera wszystkie aminokwasy niezbędne do budowy białka ludzkiego Dostarcza również kwasów nukleinowych DNA i RNA, które m.in. poprawiają odporność u pacjentów hospitalizowanych.
TŁUSZCZE
We frakcji kwasów tłuszczowych występuje 9 kwasów, w tym 6 kwasów nasyconych (ich ogólna zawartość wynosiła 30,2%) oraz 3 kwasy nienasycone: oleinowy, linolowy i α-linolenowy – w łącznej ilości 64,4%. Kwas linolowy i linolenowy (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – NNKT) muszą być dostarczane do organizmu człowieka z zewnątrz, wraz z pożywieniem. Są niezbędne do budowy błon komórkowych, zapewniają ich prawidłowe funkcjonowanie, zapobiegają zakrzepom krwi w naczyniach, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poziom cholesterolu w surowicy krwi. We frakcji lipidowej pyłku kwiatowego kwasy tłuszczowe stanowią większość, można więc przyjąć, że jest to bogate źródło NNKT.
Pyłek kwiatowy zawiera fosfolipidy, takie jak lecytyna. Fosfolipidy hamują odkładanie lipidów w hepatocytach, zabezpieczając organizm przed hepatozą (czynnościowym zaburzeniem wątroby), a tym samym przed rozwojem miażdżycy. Dzięki obecności fitosteroli pyłek kwiatowy wykazuje działanie estrogenne, stymulując procesy tworzenia i dojrzewania komórek jajowych u zwierząt i ludzi. Obecność w pyłku kwiatowym β-sitosterolu – antagonisty cholesterolu – może wspomagać przeciwmiażdżycowe działanie tego produktu pszczelego.
WĘGLOWODANY
Pyłek kwiatowy zawiera cukry zarówno proste, jak i złożone. Ogólna zawartość węglowodanów w pyłku kwiatowym jest mocno uzależniona od kwiatów, z których pszczoły zbierają pyłek, i kraju jego pochodzenia. Większość węglowodanów stanowią cukry proste, głównie glukoza i fruktoza. Wśród węglowodanów złożonych wymienia się dekstryny, skrobię, celulozę i polleninę (składnik zewnętrznej okrywy ziarna pyłku – egzyny).
Pyłek kwiatowy jest też źródłem błonnika – na 100 g pyłku 22,4 g to celuloza, błonnik nierozpuszczalny.
WITAMINY I SKŁADNIKI MINERALNE
Pyłek kwiatowy zawiera co najmniej 18 witamin (prowitamina A, ryboflawina, tiamina, niacyna, pirydoksyna, kwas pantotenowy, witaminy D, E, K, H, kwas foliowy, rutyna, kwas askorbinowy, inozytol, cholina), 22 aminokwasy (w tym egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie jest w stanie sam wyprodukować), 25 składników mineralnych (P, Ca, K, I, Zn, Cu, Na, Hg, Mg, Cl, Mn, Se, Mo, Si, B, Ti), 25% białka, 14 kwasów tłuszczowych (w tym stosunkowo spore ilości kwasu linolowego) i 11 enzymów. Nawet najlepsze multiwitaminy nie mają większej zawartości składników odżywczych od pyłku kwiatowego.
Związki fenolowe występujące w pyłku kwiatowym wykazują pełne spektrum oddziaływania biologicznego na organizm – m.in. wzmacniają naczynia włosowate, mają właściwości przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwutleniające, żółciopędne, moczopędne i przeciwnowotworowe, a także ochraniają przed promieniowaniem jonizującym. Wśród flawonoidów na największą uwagę zasługuje rutyna (pyłek kwiatowy jest najlepszym źródłem tej witaminy, szczególnie polskiego [1] pochodzenia), która pomaga wzmocnić naczynka krwionośne (naczynia włosowate). W pyłku znaleźć można także antocyjanidyny, katechiny, kwasy fenolowe oraz związki triterpenowe.