OPIS
Pyłek pszczeli suszony
Rok podbioru: 2023
Pyłek pszczeli to naturalne obnóża pyłkowe kwiatów zbierane i formowane przez pszczoły. Pyłek pszczeli jest przemrożony, wysuszony oraz owiany na wialni. Gotowy do spożycia, pyszny i zdrowy!
Produkt polski, wytworzony przez pszczoły na Mazowszu.
Pyłek pszczeli to jeden z najcenniejszych produktów wytwarzanych przez pszczoły. Ze względu na bogactwo witamin, minerałów i mikroelementów pyłek kwiatowy (pszczeli) ma szeroką gamę zastosowań i z powodzeniem może zastępować sztuczne suplementy diety.
Pyłek pszczeli spożywa się najczęściej w formie płynnej – rozpuszcza się go z letnią, przegotowaną wodą, zostawia na kilka godzin i po przemieszaniu wypija. Można do smaku dodać łyżeczkę miodu. Pyłek kwiatowy (pszczeli) już rozpuszczony w wodzie charakteryzuje zapach kwiatów i miodu, zaś jego smak jest lekko mdły, niektórzy opisują go jako ziemisty.
Gramatura: 200g lub 500 g
Pyłek pszczeli pochodzi z Polski.
Pyłek pszczeli jest szczególnie polecany w przypadku:
Potrzeby wzmocnienia odporności organizmu
Niedoborów witamin i mikroelementów
Osłabienia i zwiększonej aktywności fizycznej lub umysłowej
Dla osób uprawiających sport, ćwiczących na siłowni
W przypadku wypadania włosów, problemów z paznokciami i skórą
Nasz pyłek kwiatowy (pszczeli) charakteryzuje najwyższa jakość. Pyłek kwiatowy zawsze dokładnie przygotowujemy do sprzedaży – pyłek najpierw suszymy po to by się nie psuł, następie mrozimy w celu zachowania swoich właściwości, a na końcu oczyszczamy na wialni żeby był pozbawiony zanieczyszczeń mechanicznych.
Należy pamiętać, że pyłku pszczelego nie należy rozpuszczać w gorącej wodzie. Osoby uczulone na produkty pszczele powinny zachować ostrożność ponieważ pyłek kwiatowy może wywołać u nich reakcję alergiczną. Jeżeli nie wiemy czy mamy uczulenie na pyłek, przed spożyciem należy wykonać próbę alergiczną - delikatnie wziąć na język jedno obnóże pyłku, jeżeli po spożyciu wystąpi pieczenie lub mrowienie może to oznaczać uczulenie na pyłek kwiatowy.