Pyłek pszczeli to niezwykle cenny produkt,który zbierany przez pszczoły z różnego rodzaju kwiatów będzie doskonałym uzupełnieniem naszej codziennej diety.
Co to jest?
Pyłek kwiatowy ma postać małych, drobnych kuleczek, które to pszczoły niosą do ula, by po dalszym przetrawieniu, stanowił pokarm młodych owadów. Każda z tych małych kuleczek składa się z ok. 100 tysięcy ziaren pyłków, w tym także roślin leczniczych, np. dziurawca, mniszka lekarskiego, dzikiej róży. U wlotu do ula pszczelarze zakładają rodzaj przeszkody, która sprawia, że część pyłku w niej pozostaje, dzięki czemu po zebraniu drogocennego produktu możemy się nim cieszyć.
Kolor pyłku pszczelego zależy od rodzaju roślin - najczęściej spotykany jest żółty oraz jasnobrązowy. Działanie pyłku jako leku i środka kosmetycznego było znane w starożytnym Egipcie oraz Rzymie. Współczesne badania nad składem pyłku oraz jego medycznym wykorzystaniem prowadzone były w wielu ośrodkach europejskich. Wyniki badań wykazały, że zawiera on ponad 200 różnorodnych związków. Stanowi między innymi nieocenione źródło białka - stanowi ono od 20 do 40 proc.
Jak stosować?
Pyłek pszczeli należy przechowywać w suchym i zacienionym miejscu, w szczelnie zamkniętym słoiku. Przy osłabieniu organizmu zaleca się stosowanie od 4 do 8 płaskich łyżeczek pyłku pszczelego dziennie - najlepiej przed posiłkiem. Pyłek pszczeli można spożywać bezpośrednio, można go zemleć i dodać do płatków, jogurtów itp. lub rozpuścić w ciepłym napoju (do 40 stopni).
Kraj pochodzenia: Ukraina