Pyłek kwiatowy pszczeli Miody Polskie - 200 g
Polecany jest w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej.
- Opakowanie: 200 g
- Rodzaj: Dietetyczny środek spożywczy
Wskazania:Polecany jest w stanach zapalnych gardła i jamy ustnej, najlepiej w połączeniu z propolisem, czyli kitem pszczelim. Pyłek pszczeli ma zastosowanie również w leczeniu alergii, w szczególności kataru siennego czy astmy. Badania potwierdzają także jego pozytywne działanie w leczeniu przerostu prostaty, czy choroby wrzodowej dwunastnicy. Pyłek kwiatowy określany jest mianem cudownego środka, bo ma bardzo szerokie działanie i właściwości. Jego odżywcze działanie sprawia, że jest polecany dzieciom, osobom starszym jak i osobom, które wykonują ciężką prace fizyczną lub umysłową.<b/>
Właściwości:Pyłek pszczeli jest bardzo bogatym źródłem białka, minerałów i witamin.
Reguluje przemianę materii, poprawia działanie układu trawiennego, a u osób otyłych doprowadza do spadku wagi.
Pyłek kwiatowyma również działanie detoksykacyjne. Szczególnie ma to duży wpływ na działanie i stan wątroby. Jednocześnie ma działanie osłaniające oraz wspomaga odnowę tkanek wątroby. Poza tym pyłek, podobnie jak i wszelkie miody, ma działanie przeciwmiażdżycowe – poprzez obniżanie poziomu lipidów. Stosowany jest także w leczeniu pozawałowym. Inną ważną cechą pyłku pszczelego jest jego działanie antybakteryjne i antygrzybicze.
-Pyłek kwiatowy jest bogatym źródłem witamin zarówno rozpuszczalnych w wodzie jak i tłuszczach. Przede wszystkim witamin C, B1, B2, B6 , kwasów: pantotenowego, nikotynowego i foliowego, biotyny, rutyny i inozytolu. Oraz witaminy A w postaci β karotenu, D i E.-Zawartość białka ogólnego w pyłku kwiatowym wynosi średnio 23,9%. W pyłku kwiatowym występują wszystkie aminokwasy egzogenne.-Pyłek kwiatowy to bogate źródło biopierwiastków. Makroelementy występujące(średnio) w pyłku to: sód(50 mg/100 g), potas(22mg/100g), magnez(161 mg/100 g), wapń(217 mg/100 g) i fosfor(436 mg/100 g). Wśród mikroelementów spotyka się mangan, żelazo(14,4 mg/100 g), miedź(1,2 mg/100 g) i cynk(7,1 mg/100 g).-Pyłek kwiatowy odznacza się także wysoką zawartością fosfolipidów, fitosteroli, NNTK oraz związków fenolowych głównie flawonoidów.
Do uznanych i dobrze udokumentowanych właściwości biologicznych pyłku kwiatowego można zaliczyć działanie: antybiotyczne, przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciw przerostowi gruczołu krokowego, antyhepatotoksyczne, a także działanie odtruwające (po zatruciu wątroby silnymi truciznami) i pobudzające układ krwiotwórczy do wytwarzania krwinek czerwonych.
Sposób użycia:1 łyżeczkę rozpuścić w 100 ml wody i wypić. Nie przekraczać 5 łyżeczek dziennie.
Leczniczo stosuje się u dorosłych dawkę do 40 g (5 łyżeczek do herbaty) dziennie, a u dzieci do 15g. Najlepiej przyjmować 2-3 razy na 30 min. przed jedzeniem. Aby zwiększyć przyswajalności pyłku przez organizm należy dodać go do letniej wody, mleka lub soków na 2 godziny przed planowanym spożyciem. Zapobiegawczo stosuje się do 15 g pyłku na dobę. W ramach zrównoważonej diety poleca się przyjmowanie 5-10 g pyłku dziennie