PYŁEK KWIATOWY
MASA NETTO: 0,5 KG
ZBIÓR 2019 -
PASIEKA POD STAŁYM NADZOREM WETERYNARZA
PYŁEK KWIATOWY
- choroby układu krążenia, miażdżyca, nadciśnienie,
- schorzenia wątroby (działanie regenerujące oraz odtruwające),
- choroby dróg oddechowych górnych i dolnych, przeziębienia,
- schorzenia gruczołu krokowego,
- niedokrwistość, anemia,
- choroby siatkówki oka, wpływa też na ogólną poprawę wzroku,
- wzmacnia układ nerwowy,
- podnosi odporność psychiczną i fizyczną,
- wzmacnia skórę, włosy i paznokcie,
Miód jest jedną z najcenniejszych substancji odżywczych i leczniczych, jakich dostarcza nam natura. Składa się głównie z cukrów prostych, jest niezwykle łatwo przyswajalny przez organizm ludzki. Oprócz węglowodanów zawiera kwasy, białko, enzymy, substancje bakteriobójcze, witaminy z grupy B oraz A, C i K, wszystkie aminokwasy oraz około 30 makro- i mikroelementów (najważniejsze z nich to żelazo, mangan, kobalt i magnez), zawiera również inhibinę, (substancję hamującą rozwój bakterii i zabijającą niektóre jej szczepy). Wszystkie te składniki są bardzo cenne dla człowieka, dzięki ich niezwykłym właściwościom (działanie antybakteryjne, regenerujące, detoksykujące, odżywcze i lecznicze), miód wzmacnia organizm fizycznie i psychicznie, poprawia odporność i dodaje energii.
Miód jest szczególnie zalecany dla chorych na serce, wątrobę, przy reumatyzmie, anemii, niedowadze, złej przemianie materii, podczas rekonwalescencji, przed operacjami, wzmacnia organizm osób starszych. Osobom zdrowym pozwala zachować dobrą kondycję, uodparnia i wzmacnia. Miód powinien być spożywany przez dzieci i młodzież, ponieważ wpływa u nich na przyrost wagi, wzmaga ogólną odporność organizmu oraz ułatwia rozwój umysłowy.
Przewagą produktów pszczelich nad produktami syntetycznymi jest brak skutków ubocznych i łatwość przyswajania przez organizm.