Ekologiczny pyłek pszczeli to niepowtarzalny produkt przyrody, bez którego nie jest możliwe życie pszczół. Pyłek kwiatowy pozyskiwany jest od pszczół za pomocą specjalnych poławiaczy.
Pyłek kwiatowy pszczeli znacznie podnosi odporność organizmu i jest swego rodzaju "koncentratem" wartości odżywczych - białek, aminokwasów, cukrów prostych, tłuszczów wielonienasyconych, mikroelemantów, soli mineralnych, enzymów, olejków eterycznych. Zawiera też bogaty zestaw witamin A, D, E, K i z grupy B, a także 20-razy więcej beta-karotenu niż marchew. Posiada też bardzo dużo wapnia, magnezu i żelaza.
SKŁADNIKI pyłek kwiatowy* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna - 1510 kJ / 356 kcal
Tłuszcz - 1,3 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,3 g
Węglowodany - 61 g w tym cukry - 23 g
Błonnik - 0,9 g
Białko - 25 g
Sól - 0,01 g
Witamina A - 4920 µg (615% *RWS)
Witamina B12 - 2,6 µg (104% *RWS)
* Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłe j( 8400kJ/2000 kcal).