Purella Surowe Kruszone Ziarna Kakao Bio, 21 g
➡️ Ziarna kakao to superfood, czyli produkt pełen cennych składników, który wspiera zdrowie. Takie artykuły wzbogacają Twoją dietę w unikalne wartości odżywcze oraz witaminy i minerały. Ziarna kakao możesz wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.
➡️ Dzięki swojemu charakterystycznemu smakowi będą się świetnie komponować zarówno z deserami, jak i daniami wytrawnymi. Włączając ten produkt do swojej diety, możesz dostarczyć swojemu organizmowi magnez oraz błonnik. To produkt odpowiedni dla wegan, który jest naturalny i pozbawiony konserwantów. W jego składzie nie znajdziesz dodatku cukru.
Czym są pokruszone ziarna kakao?
➡️ Pokruszone ziarna surowego kakao to „czekolada” w najczystszej postaci, czyli taka do której nie dodano cukru, mleka ani innych składników.
➡️ Kruszone ziarno kakao to wysuszone, sfermentowane, oczyszczone z łupiny, uprażone i rozgniecione ziarno kakaowca właściwego Theobroma cacao. Do Europy trafiło dzięki Krzysztofowi Kolumbowi.
Jakie właściwości mają ziarna kakao?
Warto wiedzieć, że zawarty w kruszonych surowych ziarnach kakao magnez pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni czy przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Surowe ziarna kakao są również źródłem błonnika.
Jak zastosować kruszone ziarna kakao w kuchni?
Ziarna kakao to bardzo ciekawy produkt, który charakteryzuje się oryginalnym smakiem, który można określić jako gorzki. Dzięki temu świetnie sprawdza się podczas gotowania i pieczenia i można wykorzystać je na wiele sposobów. Zarówno do dań na słodko, jak i tych wytrawnych. Przede wszystkim to produkt, z którym z łatwością skomponujesz słodkie śniadanie takie jak owsianka, jaglanka, słodkie placuszki z jogurtem i kakao.
Sprawdzi się jako pyszna posypka do lodów i gofrów, nada im głębszego smaku i przełamania słodyczy. Możesz również wykorzystać ziarna kakao jako dodatek do musli oraz owocowego lub owocowo-warzywnego smoothie. Jeśli jesteśmy już przy posiłkach płynnych, to możesz wrzucić kilka ziarenek do kawy.
Świetnym pomysłem jest również wzbogacenie o ziarna kakao pikantnych sosów, takich jak sos barbecue. Ten produkt świetnie komponuje się również z różnymi rodzajami mięs – możesz podać steka w towarzystwie kakao – podkreśli ono jego szlachetny smak.
Stosowanie:
Kruszone ziarno kakaowe to doskonała alternatywa dla każdego miłośnika czekoladowych przekąsek. Mocno czekoladowe ziarna świetnie komponują się z filiżanką kawy czy herbaty. Można je zmieszać z orzechami i suszonymi owocami i potraktować jako dodatek do musli. Ziarna możesz również dodać do wypieków, jogurtu czy lodów. Zalecane dzienne spożycie to 3 g. Produkt odpowiedni dla wegan, naturalnie bezglutenowy. Warunki przechowywania: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Chronić przed światłem.
Prowadzenie zdrowego trybu życia oraz stosowanie zbilansowanej i zróżnicowanej diety ma kluczowe znaczenie dla zachowania dobrego stanu zdrowia.
Skład:
100% kruszone ziarna surowego kakao bio.