Morwa biała (Morus alba) to drzewo pochodzące z Chin i rosnące głównie w Azji i Ameryce Północnej. Ten gatunek rośnie również w Polsce. Z owoców morwy wytwarza się soki, dżemy, owoce w puszkach, ale występują też w formie suszonej. Suszone owoce morwy białej są smakowitą przekąską zawierającą wysoką zawartość błonnika. Charakteryzują się bardzo intensywnym i słodkim smakiem. Cudownie słodkie suszone owoce morwy białej rośliny pochodzącej z południowo-wschodniej Azji są doskonałą zdrową przekąską dostarczającą błonnika, witaminy B2 i C oraz żelaza.
Zastosowanie
Morwa działa moczopędnie oczyszczająco nerki, poprawia odporność i dodaje energii. Błonnik reguluje pracę układu trawiennego. Ten przepyszny owoc poleca się osobom aktywnie ćwiczącym jako regeneracyjną przekąskę po wyczerpującym treningu i chorym na cukrzycę. Roślina zmniejsza wchłanianie cukru i obniża poziom glukozy we krwi. Wskazana przy infekcjach dolnych i górnych dróg oddechowych.
Składniki
morwa biała suszona 100% bio
Zalecane spożycie
Morwę można dodawać do musli, owsianki lub jogurtu. Dobrze komponuje się z innymi suszonymi owocami i orzechami, a dodawanie jej do sałatek czy deserów również jest możliwe. Zalecane dzienne spożycie to 15 g.
Opakowanie
45g