PURELLA CAMU CAMU EKO 21G ..
Jagody camu camu rosną na małym nadrzecznym krzewie (Myrciaria dubia), który jest charakterystyczny dla Brazylii i Peru. Te owoce o lekko cierpkim wiśniowym smaku to prawdziwe naturalne bogactwo witaminy C, która pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania skóry, kości, zębów oraz w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a także zwiększa przyswajanie żelaza. Jagody camu camu (Myrciaria dubia) rosnące na małych krzewach w dorzeczu Amazonii w Brazylii, Peru, Kolumbii i Wenezueli to czerwono fioletowe owoce wyglądem przypominające czereśnie. Ich właściwości doceniali już rdzenni mieszkańcy, jednak dopiero w ostatnich latach owoce zaczęły cieszyć się popularnością na Zachodzie. Camu camu są szczególnie popularne w Japonii. Dość kwaśne w smaku owoce smakują jak połączenie czereśni z limonką. W Peru z jagód camu camu przygotowuje się lody lub napoje o tym smaku. W krajach, gdzie owoce nie rosną, spożywa się je w postaci sproszkowanej
PARAMETRY PRODUKTU:
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w: Polska
Składniki: sproszkowane owoce camu camu (Myrciaria dubia) bio.
Waga jednostkowa brutto: 0,02 kg
Wysoka zawartość [nazwa witaminy lub składnika mineralnego]: witaminy C
Produkt bezglutenowy: 1
Kraj pochodzenia głównego składnika: Peru
Temperatura przechowywania min - max: 10 - 25 °C
Dodatkowy opis produktu: Jagody camu camu cechuje wysoka zawartość witaminy C oraz fakt, że są one źródłem składników mineralnych typu wapń, potas oraz żelazo. Witamina C i żelazo pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Natomiast wapń przyczynia się np. do prawidłowego krzepnięcia krwi. Nie zapominajmy o potasie, który pełni wiele funkcji, a jedną z nich jest pomoc w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Prowadzenie zdrowego trybu życia oraz stosowanie zbilansowanej i zróżnicowanej diety ma kluczowe znaczenie dla zachowania dobrego stanu zdrowia. Sproszkowane jagody camu camu można dodawać do soków, koktajli, dosypywać do owsianki czy jogurtu. Mogą stanowić dodatek do domowych lodów czy innych deserów.
Bez dodatku cukrów: 1
Produkt naturalny: 1
WARTOŚĆ ODŻYWCZA:
Ilość porcji w opakowaniu: 7 szt.
Zawartość węglowodanów (ogólnie): 31 %RWS
Zawartość węglowodanów (cukry): 12 %RWS
Zawartość tłuszczów (ogólnie): 5 %RWS
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone): 7 %RWS
Zawartość białek (ogólnie): 10 %RWS
Wielkość porcji: 3 g
Wartość energetyczna kcal (energia): 18 %RWS
Wartość energetyczna kcal (energia) w zadeklarowanej jednostce: 377 kcal/100g
Zawartość soli (ogólnie): 0 %RWS
Jednostka będąca podstawą przeliczeń: g/100 g
Zawartość węglowodanów (cukry) w zadeklarowanej jednostce (g): 11 g
Wartość energetyczna kJ: 18 %RWS
Wartość energetyczna w zadeklarowanej jednostce: 1583 kJ/100g
Zawartość soli (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml): 0,01 g
.