Na aukcji znajduje się żywa grzybnia Purchawicy olbrzymiej (Calvatia giganteade) dykowana uprawie w ogrodzie.
Purchawica olbrzymia, Calvatia gigantea, Czasznica olbrzymia – w naturalnym środowisku występuje od lata do jesieni, rośnie na trawach, w widnych lasach, w parkach, w ogrodach, na nieużytkach, zaś jej ulubionym środowiskiem są rozległe pastwiska w dolinach rzek. Purchawica olbrzymia preferuje dobrze nawiezione podłoże. Imponuje rozmiarami, owocniki mogą osiągać średnicę od 20 co 60 cm i wysokość do 45 cm.
To dość nietypowy grzyb, jeśli patrzy się na jego budowę. Nie posiada bowiem wzorcowego trzonu czy kapelusza. Młode owocnik mają kolor biały, z wiekiem ciemnieją do brudnobrązowej barwy, są kuliste lub elipsowato spłaszczone, co ciekawe tkwią bezpośrednio na podłożu, są z nim połączone białymi sznurami grzybni, czyli nie mają trzonu. Młode owocniki mają powierzchnię pokrytą mączystym nalotem, ale z upływem czasu stają się gładkie. Ich miąższ powinien być jednolicie biały i zbity.
Purchawica olbrzymia nie jest grzybem w pełni „udomowionym”. Warto podjąć się uprawy, choć jej powodzenie nie jest stuprocentowe, zależy bowiem od stopnia zapewnienia jej warunków zbliżonych do środowiska naturalnego, w jakim występuje.
Najlepszym miejscem do założenia uprawy jest ocieniony trawnik w pobliżu drzew lub krzewów, gdyż w środowisku naturalnym Purchawice rosną na obrzeżach lasów w trawie, łąkach, zaroślach.
Do poroduktu umieszczonego w worku z mikrofiltrem dołączona jest instrukca uprawy.
Do celów spożywczych wykorzystuje się jedynie młode owocniki Purchawicy olbrzymiej. Grzyb jest jadalny, gdy jego miąższ jest biały i jędrny. Jest bardzo aromatycznym grzybem, o lekko orzechowym smaku, który z pewnością wzbogaci domowe menu, nadaje się do smażenia, grillowania, do podawania w panierce, jako dodatek do wielu potraw, świetnie sprawdzają się też jako substytut tofu i doskonale komponują z bakłażanem. Aby przedłużyć ich świeżość, najlepiej w całości przechować je w lodówce.