Punjabi Choley
Indyjskie danie gotowe z ciecierzycą i Aromatycznymi przyprawami. Danie 100% wegetariańskie, bez konserwantów, bez glutenu.
Składniki
woda, ciecierzyca 21%, cebula, olej słonecznikowy, czosnek, przecier pomidorowy, sól, imbir, kolendra, przyprawy, czerwne chilli, kminek w proszku, anyż w proszku, czarna sól.
Informacja dla alergików
Produkt może zawierać: orzechy ziemne, soję, orzechy, musztardę, sezam.
Kuchnia indyjska:
Sztuka kulinarna Indii, obejmująca kuchnięhinduską i kuchnie innych grup Indusów. Wiele czynników złożyło się na powstanie współczesnej sztuki kulinarnej Indii i na sposób odżywiania się mieszkańców tego ogromnego kraju (kuchnia indyjska). Indie zamieszkują liczne narodowości, społeczności, wyznawcy wielu religii, mówiący różnymi językami. Indie stanowią konglomerat narodowościowy i mozaikę kulturową. Ogromny wpływ na sposób odżywiania się wywołały wierzenia religijne. Mówiąc więc o kuchni indyjskiej mamy na myśli głównie kuchnie istniejące w Indiach. Wszystkie one stanowią dorobek Indusów i aczkolwiek różnią się niekiedy bardzo, to jednak na świecie znane są jako kuchnia indyjska. Ich wspólną cechą są indyjskie produkty spożywcze, a przede wszystkim specyficzne przyprawy.
Z uwagi na ogromne zróżnicowanie kulturowe subkontynentu pojęcie kuchnia indyjska to stosunkowo ogólny i nieprecyzyjny termin. Zasadniczy podział wyróżnia kuchnie południa i północy Indii. Związane jest to ze względną odrębnością etniczno-religijną południa – w użyciu są tam nieindoeuropejskie języki drawidyjskie, karnacje mieszkańców są na ogół ciemniejsze, a dominujące wyznanie stanowi hinduizm. Dokładniej analizując na tradycyjną indyjską sztukę kulinarną składają się cztery podstawowe kuchnie, zlokalizowane tak jak cztery strony świata.
.
Wystawiono za pomocą Sellingo