Wspomóż swoją odporność na jesień. Nie daj się przeziębieniu!
Wspomóż swój organizm suplementem diety, który łączy w sobie efekty najnowszych badań naukowych i naturalne składniki.
Niestety, Polska jest czerwonym punktem na światowej mapie smogu (Tainio et. al. 2013). Co gorsze, sytuacja ta w najbliższych latach nie ulegnie zmianie. To co możemy zrobić, to ograniczać wdychanie zanieczyszczonego powietrza i wspomagać organizm w walce z negatywnymi skutkami oddychania smogiem. Jednym z rozwiązań jest suplementacja diety produktami, które posiadają składniki o naukowo potwierdzonym działaniu. Takie składniki zawiera właśnie Pulmovit.
Pulmovit to suplement diety, który zawiera składniki wspomagające układ odpornościowy naszego organizmu. Zawarta w składzie N-acetylocysteina, wspomaga odbudowę komórek uszkodzonych przez nadmierną ekspozycję na smog i dym papierosowy pęcherzyków płucnych.
Dwanaście składników, jedna formuła
W skład suplementu diety Pulmovit wchodzi dwanaście starannie wyselekcjonowanych składników, które wspomagają organizm w walce z infekcjami i przeziębieniami oraz biorą udział w odbudowie zniszczonych przez smog komórek pęcherzyków płucnych.
- N-acetylocysteinum, silny przeciwutleniacz dróg oddechowych, pomaga rozbijać wiązania dwusiarczkowe obecne w błonie śluzowej, umożliwiając jej łatwiejsze rozpuszczanie w drogach oddechowych, a tym samym ułatwiając oddychanie. Pomocny w walce ze stanami zapalnymi (Santus et. al. 2014)
- Sophora japonica, perełkowiec japoński, standaryzowany na zawartość kwercetyny. Antyoksydant z rodziny flawonoidów, który posiada zdolność unieczynniania wolnych rodników oraz wykazuje działanie przeciwzapalne. Wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego (Heinz et. al. 2010)
- Vitis vinifiera, winorośl właściwa standaryzowana na zawartość proantocyjanidynów, które przyczyniają się do zwiększenia wewnątrzkomórkowego poziomu witaminy C oraz do zmniejszenia przepuszczalności i kruchości naczyń włosowatych (Aouey et. al. 2016)
- Rosa canina, dzika róża standaryzowana na zawartość naturalnej formy witaminy C. Łagodzi objawy przeziębienia i infekcji układu oddechowego. Wpływa korzystnie na wzmocnienie odporności organizmu. Wspiera równolegle pracę układu nerwowego (Peters et. al. 1993)
- Zingiber officinale, imbir lekarski standaryzowany na zawartość gingeroli. Składnik o działaniu antywirusowym. Jego właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne sprawiają że może być wykorzystywany jako środek wspomagający leczenie objawów grypy. Posiada właściwości odkażające (Stoilova et. al. 2007)
- Witamina D (100%*), działa ochronnie przed infekcjami dróg oddechowych
- Witamina E (100%*), suplementacja witaminą E jest wskazana u osób narażonych na wdychanie dymu papierosowego oraz smogu
- Witamina B12 (2000%*), szczególnie ważna dla osób z przewlekłymi chorobami układu oddechowego
- Cynk (100%*), składnik krytyczny dla układu odpornościowego i detoksykacji organizmu
- Miedź (100%*), chroni organizm przed wolnymi rodnikami
- Selen (100%*), uzupełnia peroksydazę glutationową, która chroni organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi
- Magnez (33%*), składnik kluczowy w procesie szybkiej aktywacji witaminy D
*% dziennej referencyjnej wartości spożycia
Właściwości:
- Posiada tę samą ilość witaminy D co jedno-witaminowe preparaty (np. Swanson, D-Vitum, Vigantoletten)
- Posiada pięć antyoksydantów zwalczających wolne rodniki i wzmacniających odporność (dla porównania, Rutinacea Max zawiera dwa antyoksydanty składniki)
- Zawiera zalecane dzienne (tj. Przyswajalne przez organizm) dawki poszczególnych składników; należy pamiętać, że przyjmowane w nadmiarze minerały i witaminy nie zostaną przyswojone przez organizm
- Nie zawiera sztucznych wypełniaczy objętości w kapsułkach (co niestety jest częstą praktyką w suplementach diety)
- Nie zawiera sztucznych barwników
- Wegańska kapsułka z celulozy
Prawda o suplementach
Przemysł suplementów diety wypełniony jest nadzieją i obietnicami. Celem suplementacji jest wzmacnianie organizmu, redukowanie ryzyka rozwoju chorób oraz poprawa funkcjonowania umysłu i ciała. Niestety, zdecydowana większość producentów suplementów diety działa nieodpowiedzialnie, „nadużywając” skuteczności działania składników – nie mając przy tym żadnych dowodów naukowych.
Dlaczego producenci suplementów tak robią?
Odpowiedź jest krótka i prosta: bo mogą! Ekstrakty (jeden z głównych składników) najczęściej nie są standaryzowane, a przez to podawane efekty ich działania oparte są bardziej na wierzeniach niż twardych dowodach naukowych. Przykładowo, największy segment rynku suplementów diety – warta ponad miliard dolarów rocznie produkcja i sprzedaż tranu – oparta jest na sztuczce marketingowej tj. przekonaniu konsumentów, że tran działa. A dzisiaj wiemy już, że nie ma na to żadnych dowodów. Wręcz przeciwnie, kolejne badania naukowe wskazują wprost, że tran nie działa. Pomimo to ludzie go kupują, a producenci produkują, gdyż jest to dla nich po prostu intratny biznes. Podobnie sytuacja wygląda z multiwitaminami. Istniejące regulacje rynku suplementów są zdecydowanie niewystarczające i pozwalają producentom wykorzystywać regulacyjne słabości rynku.
Czy jest szansa na rozwiązanie istniejących problemów?
Tak, jak w każdym przypadku, najlepszym rozwiązaniem jest prawdomówność. Producenci suplementów powinni podawać konsumentom prawdziwe informacje na temat stosowanych składników i „nie naginać” rzeczywistości pod swoje potrzeby zysku. Podobnie, jak w każdym innym przypadku, zmianę standardów najlepiej zacząć od siebie. Z tego względu, w suplementach diety Teiko Labs stosujemy tylko i wyłącznie składniki, które mają potwierdzoną naukowo skuteczność, oferują odpowiednią jakość (są wolne od przypadkowych zanieczyszczeń) oraz są standaryzowane. Standaryzacja oznacza, że wiesz czego po danym składniku możesz się spodziewać – zwarta w danym składniku ilość substancji aktywnej jest odpowiednio wysoka (wystandaryzowana).
Więcej faktów i mitów na temat rynku suplementów diety znajdziesz na naszych stronach internetowych.
Informacje o produkcie:
- Ilość kapsułek: 60
- Ilość porcji dziennych: 30
- Wypełnienie: naturalny ekstrakt z łusek ryżu, brak sztucznych barwników i dodatków. Odpowiedni dla wegan.
- Waga netto: 45,6g
- Data przydatności: 01/2023
Bibliografia:
- Tainio, M., K. Juda-Rezler, M. Reizer, A. Warchałowski, W. Trapp, and K. Skotak. 2013. “Future climate and adverse health effects caused by fine particulate matter air pollution: case study for Poland”. Regional Environmental Change 13:705–715. Doi: 10.1007/s10113-012-0366-6
- Aouey, B., A. M. Samet, H. Fetoui, M. S. J. Simmonds, M. Bouaziz. 2016. “Anti-oxidant, anti-inflammatory, analgesic and antipyretic activities of grapevine leaf extract (Vitis vinifera) in mice and identification of its active constituents by LC–MS/MS analyses”. Biomedicine & Pharmacotherapy 84: 1088-98. Doi: 10.1016/j.biopha.2016.10.033
- Heinz, S. A., D. A. Henson, M. D. Austin, F. Jin, D. C. Nieman. 2010. “Quercetin supplementation and upper respiratory tract infection: A randomized community clinical trial”. Pharmacological Research 62(3):237-42. Doi: 10.1016/j.phrs.2010.05.001
- Peters, E., M., J. M. Goetzsche, B. Grobbelaar, T. D. Noakes. 1993. “Vitamin C supplementation reduces the incidence of postrace symptoms of upper-respiratory-tract infection in ultramarathon runners”. The American Journal of Clinical Nutrition 57(2):170–74, doi.org/10.1093/ajcn/57.2.170
- Santus P., A. Corsico, P. Solidoro, F. Braido, F. Di Marco, N. Scichilone, 2014. “Oxidative Stress and Respiratory System: Pharmacological and Clinical Reappraisal of N-Acetylcysteine”. Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Doi: 10.3109/15412555.2014.898040
- Stoilova, I., A. Krastanov, A. Stoyanova, P. Denev, S. Gargova. 2007. “Antioxidant activity of a ginger extract (Zingiber officinale)”. Food Chemistry 102(3): 764-70