PUERIA CZYSTY WAPŃ, suplement diety, 60 kapsułek
Pueria Czysty Wapń to monosuplement diety zawierający 250 mg jonów wapnia z dwóch źródeł: cytrynianu i węglanu wapnia o potwierdzonej przyswajalności¹ w jednej kapsułce, bez dodatku substancji wypełniających, barwników i konserwantów. Cytrynian wapnia jest wysoko przyswajalną solą wapnia. Węglan wapnia dostarcza najwięcej elementarnego wapnia z dostępnych postaci.
Badanie naukowe przeprowadzone w 5 regionach Polski na reprezentatywnej grupie kobiet w wieku 20-49 lat potwierdza niskie spożycie wapnia w diecie: średnio 492 ± 326 mg dziennie.² Dzienne zapotrzebowanie na wapń u kobiet >19 r.ż. wynosi 1000-1200 mg/dzień, a w okresie ciąży i laktacji wzrasta nawet do 1300 mg/dzień.³
Wapń jest ważnym składnikiem mineralnym dla właściwego funkcjonowania organizmu: utrzymania zdrowych kości i zębów, prawidłowego krzepnięcia krwi, funkcjonowania mięśni, procesu podziału i specjalizacji komórek, utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Zalecana porcja do spożycia:
2 kapsułki od 1 do maksymalnie 3 razy dzienne w trakcie posiłku, w zależności od zapotrzebowania.
Kapsułkę (pochodzenia roślinnego) można połknąć w całości lub otworzyć i jej zawartość i wymieszać w letnim płynie (spożyć bezpośrednio po przygotowaniu).
Składniki:
węglan wapnia; sole wapniowe kwasu cytrynowego; hydroksypropylometyloceluloza (kapsułka roślinna)
Zawartość składników w dziennej porcji:
Składnik - wapń % RWS*
- Zawartość w 2 kapsułkach 500 mg 62,5 %
- Zawartość w 4 kapsułkach 1000 mg 125%
- Zawartość w 6 kapsułkach 1500 mg 187,5%
* - procent realizacji Referencyjnych Wartości Spożycia
Warunki przechowywania:
W oryginalnym opakowaniu, w temperaturze pokojowej i suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i światłem.
Ostrzeżenia i inne informacje:
Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Istotne jest prowadzenie zdrowego stylu życia i stosowanie zróżnicowanej diety dostarczającej organizmowi wystarczającą ilość składników odżywczych.
1. Sakhaee K., Bhuket T., Adams-Huet B., Rao D.S. Meta-analysis of calcium bioavailability: a comparison of calcium citrate with calcium carbonate. Am J Ther 1999 Nov;6 (6): 313-21.
2. Waśkiewicz A., Sygnowska E. Wartość odżywcza diety kobiet w wieku rozrodczym zamieszkałych na terenie Polski. Bromat Chem Toksykol 2011, 3, 252-256.
3. Jarosz M. i wsp., Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Copyright by Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
USP Zdrowie Sp. z o.o.
ul. Poleczki 35
02-822 Warszawa