Pu Erh Tea Cake Golden Triangle - herbata dojrzewająca - 357 g
Chińska herbata Pu Erh dojrzewająca - prasowana w tradycyjnej formie placka. Dzięki temu zyskuje wyśmienity smak i aromat. Ozdoba kolekcji każdego konesera.
Herbata pochodzi z górskiego rejonu zwanego Golden Triangle - Złoty Trójkąt. To teren w Chinach graniczący z trzema państwami: Laosem, Kambodżą i Tajlandią. Właśnie tam rosną stare herbaciane drzewa, które stanowią skład tego wyjątkowego Pu Erha. Charakter herbaty zmienia się wraz z procesem jej dojrzewania - po pewnym czasie zyskuje coraz bardziej wyrafinowany, słodki smak i wyjątkowy aromat.
W procesie wytwarzania Pu Erh liście herbaty są najpierw zbierane i rolowane i suszone, a następnie nawilżane pozostawione w ciemnych grotach gdzie dojrzewają. W tych warunkach następuje proces fermentacji mikrobiologicznej i utleniania, którym ten rodzaj herbaty zawdzięcza swoje właściwości oraz kolor listków Gdy ulegną pełnej fermentacji, zostają wysuszone powtórnie. Dokładną recepturę wytwarzania Pu Erh do dziś utrzymuje się w tajemnicy.
Składniki: herbata Pu Erh dojrzewająca w formie placka 100%.
Kraj pochodzenia: Chiny
Masa netto: 357 g
Sposób przygotowania: Ułamać kawałek herbaty (ok. 5 g) i zaparzać w wodze o temperaturze 95 °C ok. 2-3 minuty. Można parzyć do 3 razy.
Jak powstała herbata Pu Erh?
Legenda głosi, że odkrycie Pu Erh zawdzięczamy przypadkowi. W czasie wielkiej powodzi zamokły zbiory herbaty. Przeniesiono je do górskich jaskiń w nadziei, że wyschną. W natłoku poważniejszych problemów o herbacie oczywiście zapomniano. Znaleziona po latach herbata okazała się mieć interesujący lekko “wędzony” smak i aromat oraz właściwości zdrowotne.
Badania naukowe udowodniły, że herbata Pu Erh wykazuje mnóstwo właściwości zdrowotnych:
- Najbardziej znana jest ze swoich właściwości odchudzających. Według lekarzy medycyny chińskiej szczególnie ludzie między 30., a 50. rokiem życia dzięki piciu Pu Erh mogą przez miesiąc stracić kilka kilogramów i będzie to trwały efekt Dlaczego to działa? Czerwona herbata – dzięki wysokiej zawartości garbników, reguluje pracę żołądka i trzustki. Enzymy i teina przyśpieszają metabolizm tłuszczów, dzięki czemu świeżo przyjęte tłuszcze natychmiast zostają przetworzone w energię zamiast na „oponkę” w pasie.
- Zawiera wiele związków biologicznie czynnych: garbniki, alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, wapń, magnez, żelazo, selen, witaminę E.
- Obniża poziom złego cholesterolu.
- Pu Erh przyspiesza także proces oczyszczania organizmu z toksyn – dzięki temu łagodzi skutki spożycia alkoholu.
- Jest silnym antyoksydantem.