Pu Erh Mango - Papaja to herbata Pu Erh o subtelnym smaku mango oraz owoców cytrusowych.
Składniki:
herbata Pu Erh (min. 87,3%), mango, papaja (min. 3,5%), aromat, kwiatki ostu. Może zawierać śladowe ilości orzechów.
Kraj pochodzenia:
Czechy (kraj pochodzenia herbaty: Chiny).
Zaparzanie:
Wodą o temperaturze 96°C, parzymy od 3-5 minut. Można zaparzać wielokrotnie. Zaleca się pić niesłodzoną. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - 11-13 gramów na 1 l wody).
Ojczyzną Pu-Erh jest południowa prowincja Chin, Yunnan. Herbata ta zwana jest herbatą "postfermentowaną” lub „dojrzewającą". Dojrzewanie polega na fermentacji nieenzymatycznej, w odpowiednich warunkach (różne mikroorganizmy uwielbiają podwyższoną temperaturę i wilgoć, enzymy natomiast zabija się wcześniej, podobnie jak w przypadku chińskich herbat zielonych, poprzez precyzyjne ugniatanie i podgrzewanie liści w woku).
Jako, że naturalne dojrzewanie czy leżakowanie jest procesem powolnym i trwa latami, opracowano w latach 70-tych metodę zwaną wodui, która go imituje i jednocześnie znacznie przyśpiesza - w ciemnych pomieszczeniach usypuje się herbaciane kopce i w kontrolowany sposób nawilża się herbatę poprzez przykrycie jej zwilżonymi płachtami przez około 1-2 miesiące nabiera pleśniowego, ziemistego smaku i aromatu oraz czarnego koloru.
Jej zdrowotne działanie jest tym skuteczniejsze, im dłużej pozwala jej się dojrzewać w odpowiednich warunkach. Suche liście herbaty Pu Erh są niemal czarne, z brązowawym lub zielonkawym odcieniem.
Herbata charakteryzuje się bardzo silnym ziemnym zapachem i smakiem. Występuje w postaci herbaty sypkiej lub prasowanej w różnorodne kształty – cegiełek, gniazdek, czy krążków tzw. "ciastek".
Pu-erh może być:
-sheng (surowy, nieprzetworzony, świeży, ang. raw) powoli fermentuje w naturalnym procesie fermentacji nieenzymatycznej. Pożądane właściwości osiąga dopiero po około 5 latach,
-shou/shu (dojrzały, ang. cooked, poddana procesowi przyśpieszonej fermentacji wodui).
Właściwości:
• wspomaga pracę wątroby,
• skutecznie walczy z nadwagą,
• obniża poziom cholesterolu,
• oczyszcza organizm z toksyn,
• pobudza procesy trawienne,
• zawiera duże ilości cennych aminokwasów i biopierwiastków,
• zapobiega powstawaniu wolnych rodników,
• łagodzi skutki spożywania alkoholu,
• wzmacnia organizm.