Pszenica ozima Kariatyda
Kariatyda to najnowsza, jakościowa pszenica ozima hodowli DANKO zarejestrowana w Polsce w 2020 roku.
Nasiona zaprawione oraz otoczkowane nawozem donasiennym.
Wytwórcą jest: Danko
Właściwości:
- Kariatyda to najnowsza, jakościowa pszenica ozima hodowli DANKO zarejestrowana w Polsce w 2020 roku.
- Charakteryzuje się wysokim poziomem plonowania zarówno w średnio intensywnej jak i intensywnej technologii uprawy.
- Jest to odmiana wczesna, co jest szczególnie ważne w uprawie na glebach słabszych oraz w latach suchych.
- Posiada średnią długość słomy i dobrą odporność na wyleganie.
- Doskonale sprawdza się na glebach średniej jakości.
- Wykazuje wysoką zimotrwałość, ocenioną na 5 (w skali 90).
- Odmiana o bardzo dobrej odporności na choroby, szczególnie na: pleśń śniegową, mączniaka prawdziwego, choroby podstawy źdźbła, rdzę żółtą, DTR oraz fuzariozę kłosów.
- Ziarno Kariatydy jest ładne i grube (MTZ na poziomie pszenicy Hondia – ok. 50 gram).
- Posiada bardzo dobrą krzewistość, przydatna do opóźnionych siewów, szczególnie po kukurydzy.
- Norma wysiewu w optymalnym terminie siewu, to 300-350 kiełkujących ziaren na m2, tj.: ca. 160-180 kg/ha.
Ważniejsze cechy rolniczo - użytkowe (Skala 9o)
Termin kłoszenia - wczesny
Termin dojrzewania - wczesny
Długość źdźbła - średnie
MTZ - wysoka
Zawartość białka - 5.0 (Dobra)
Zawartość glutenu - 5.0 (wysoka)
Odporność na wyleganie - 7.5 (wysoka)
Odporność na porastanie - 5.0 (średnia)
Zimotrwałość - 5.0 (dobra)
Odporność na choroby (Skala 9o)
Mączniak prawdziwy - 8.2 (wysoka)
Rdza brunatna - 6,5 (wysoka)
Septorioza liści - 7.0 (dobra)
Septorioza plew - 7.9 (wysoka)
Fuzarioza kłosa - 7.7 (dobra)
Choroby podstawy źdźbła - 7,7 (dobra)
Rdza żółta - 9.0 (Wysoka)
Brunatna plamistość liści - 7.4 (Dobra_