PSZENICA FORMACJA
Odmiana jakościowa – grupa A,
Odmiana o bardzo wysokim potencjale plonowania (nawet do 107% wzorca),
Przystosowana do uprawy na terenie całego kraju,
Właściwości:
- odmiana jakościowa, grupa A
- bardzo duży potencjał plonowania
- dobra odporność na choroby grzybowe
- tolerancja na zakwaszenie gleby dobra
- rośliny średnie o dobrej odporności na wyleganie
- mrozoodporność dobra
- nadzwyczajna siła krzewienia
- masa 1000 ziaren i wyrównanie wysokie
- odporność na porastanie w kłosie dobra
- termin kłoszenia i dojrzewania średni
- zawartość białka i liczba opadania wysoka
- przystosowana do uprawy na terenie całego kraju
- wymagania glebowe: średnie
Najnowsza polska genetyka pozwoliła po latach badań i selekcji otrzymać fenomenalny produkt. Zarejestrowana w 2017 roku odmiana, już po pierwszym sezonie stała się wzorcem pszenicy ozimej w badaniach COBORU. Została wpisana na listy odmian zalecanych, co nie zdarza się w przypadku odmian tak krótko dostępnych dla szerszego grona rolników.
Cechy użytkowo - rolnicze:
- Termin dojrzewania: średni
- Wyrównanie ziarna: wysokie
- Odporność na wyleganie: wysoka
- Potencjał plonowania: bardzo wysoki
- Zimotrwałość: wysoka
- Zawartość białka: wysoka
- Ilość glutenu: wysoka
- Liczba opadania: bardzo wysoka
- Liczba sedymentacji: bardzo wysoka
- Masa 1000 ziaren: wysoka
Odporność na choroby wg. coboru:
- Mączniak: wysoka
- Rdza brunatna: bardzo wysoka
- Septorioza liści: wysoka
- Septorioza plew: wysoka
- Fuzarioza kłosów: wysoka
- Choroby podstawy źdźbła: bardzo wysoka
- Brunatna plamistość liści: bardzo wysoka
- Rdza żółta: bardzo wysoka
Termin siewu: Im wcześniejszy tym lepszy. Optymalny termin siewu to od połowy września do połowy października i zależy on od regionu uprawy. Nasiona powinny być umieszczone na głębokości 2-3 cm, a w stanowiskach przesuszonych nawet na głębokości 4 cm.
Ilość wysiewu: W zależności od MTZ 150-180 kg/ha.
Obsada roślin: 300-360 roślin/m2.