PRODUKTY NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
ZIARNA pradawnej odmiany pszenicy PSZENICA okrągłoziarnowa
- do samodzielnego mielenia na mąkę w domowych młynkach
- na kutię
- do wyrobu piwa
- zupę i inne
Pszenica okrągłoziarnowa to pierwotny gatunek odtworzony dzięki naukowcom z Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy w ramach projektu Grupy Operacyjnej Europejskiego Partnerstwa Innowacyjnego - "Pradawne Ziarno".
Pszenica okrągłoziarnowa zawiera o 18% więcej białka ogólnego w porównaniu do pszenicy zwyczajnej, konsumpcyjnej. Białko to wyróżnia się dodatkowo korzystnym składem aminokwasów egzogennych, których nasz organizm nie potrafi sam wytworzyć i musimy dostarczyć je wraz z pożywieniem.
opakowanie - torebka 500g
- Leucyna wpływa na odczuwanie głodu, jest niezbędna do aktywacji enzymu hamującego łaknienie, wspomaga przyrost tkanki mięśniowej.
- Izoleucyna uczestniczy w regulacji poziomu cukry we krwi, biorąc udział w krzepnięciu krwi i w syntezie hemoglobiny przyśpiesza gojenie się ran.
- Fenyloalanina wpływa na poprawę nastroju i koncentrację, zwiększa wytrzymałość i odporność na ból, wspomaga leczenie depresji.
Ziarno tej pszenicy ma wysoką zawartość: fosforu, który utrzymuje prawidłową strukturę kości i zębów, magnezu wspomagającego pracę układu nerwowego, chroniącego serce, regulującego pracę mięśni. Badacze zauważyli także wysoką zawartość cynku i manganu, które wchodzą w skład enzymów i płynów ustrojowych, budują tkanki i odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie narządów wewnętrznych.
RZYGOTOWANIE KUTII
- Pszenicę wypłukać, zalać na noc wrzącą wodą. Następnego dnia zagotować, odcedzić, wlać świeżą wodę i gotować do miękkości (3 - 4 godziny)*. Znów odcedzić.
- Mak ziarna opłukać, sparzyć wrzątkiem, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitkiem, lub użyć gotowego maku mielonego - dostępny na innej naszej aukcji.
- Mak połączyć z odcedzoną pszenicą, z rozpuszczonym i podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i likierem Amaretto lub ekstraktem migdałowym - można użyć aromatu migdałowego dostępnego na innej aukcji
- Dodać posiekane bakalie. Wymieszać ze śmietanką i wstawić na kilka godzin do lodówki.
polecamy
ZIARNA PSZENICY zwykłej
Ziarno pszenicy obłuszczonej jest mechanicznie pozbawione łuski.
Pszenica wykazuje właściwości wzmacniające, harmonizujące, oczyszczające, witaminizujące, przeciwnowotworowe.
Pszenicę można stosować przy chorobach układu krążenia, dolegliwościach wątroby, miażdżycy, niedomaganiach jelita grubego, zapaleniu dróg oddechowych, suchym kaszlu.
Zewnętrznie pszenicę stosuje się w przypadku wrzodów, skrofulozy, obrzęków, róży, krzywicy, oparzeń, grzybicy.
polecamy także
Pszenica cięta/łamana - pocięte na 1/3 ziarno pszenicy.
To idealny dodatek do domowego wypieku pieczywa.
Namoczoną w wodzie stosuje się jako dodatek po pieczenia chleba, a namoczona z soku lub słodkich alkoholach (nalewkach ) jest świetnym dodatkiem do wypiekanych ciast.
Po wypieku ziarno jest widoczne w pieczywie.
Produkt o niskim stopniu przetworzenia charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą.
Zapraszamy na pozostałe nasze aukcje.
Szczególnie polecamy: MĄKĘ Z PRADAWNEJ PSZENICY
Mąka z pradawnej pszenicy - mąka 2ab jest źródłem selenu.
Wyroby z maki 2ab są lekkostrawne i polecane dla osób z wrażliwymi jelitami.
Polecam pozostałe nasze produkty np:
mąki orkiszowe - typ 680 i typ 1850
mąkę grochową prażoną z żółtego grochu - mąkę bez posmaku i zapachu grochu - idealną do słodkich wypieków
płatki ziemniaczane- czysta etykieta - białe, drobne, do purre bez żadnych dodatków konserwujących czy wybielających
grys grochowy - zamiennik orzechów - grys ma smak orzechowy - jest idealny do słodkich wypieków
mąkę chlebową pszenną typ 720
WSZYSTKO W NAJWYŻSZEJ EUROPEJSKIEJ JAKOŚCI!
Wszystkie nasze produkty są NAJWYŻSZEJ jakości.
Każdy jest najlepszy w swojej kategorii.
Zapewniamy szybką i sprawną dostawę.