Wysoka wartość wędzonych ryb polega przede wszystkim na tym, że zawierają łatwo przyswajalne białko z pełnym zestawem aminokwasów. Tłuszcz w tkankach ryb zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują pracę mózgu, serca i naczyń krwionośnych, łagodzą depresję, stany zapalne stawów itp. Szproty są również źródłem wielu niezbędnych witamin (A, B1, B2, E itp.) Oraz minerałów (wapń, fosfor, chrom itp.), Pomagając w ten sposób zapobiegać osteoporozie, cukrzycy, spowolnić starzenie organizmu i zapobiegać tworzeniu zakrzepów krwi .
To doskonała zimna przekąska na świąteczny stół, delikatna tłusta ryba ma wspaniały smak.
Pstrąg wędzony na zimno. 1100g. Litwa
Skład: pstrąg, sól, dym wędzarniczy.
Wartość odżywcza w 100g:
białka - 19 g, tłuszcze - 5,5 g.
Zawartość kalorii
121,5 kcal / 508,7 kJ
Pochodzenie: morze Bałtyckie
najlepiej spożyć do: 16.02.2021
Dzięki swojej wszechstronności kulinarnej potrawy z pstrąga zawsze okazują się pyszne, a soczyste, tłuste mięso szczególnie nadaje się do grillowania, pieczenia i oczywiście wędzenia. Mięso z pstrąga jest niezastąpionym pomocnikiem dla organizmu dzięki kompleksowi witamin i minerałów.
Wędzony pstrąg zawiera witaminę PP, minerały: molibden, nikiel, chlor, fluor, które są niezbędne do wzmocnienia tkanki mięśniowej i kostnej. W przeciwieństwie do wędzenia na gorąco, zimne ryby zawierają więcej substancji przydatnych dla ludzi. Ryby są bogate w łatwo przyswajalne białka, witaminy - B12, B6, E, D, A; wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6.