Przyprawa Uccho Suneli
Przyprawa Utsho Suneli
Przyprawa Blue Fenugreek
Przyprawa gruzińska
Przyprawa bardzo aromatyczna
Kozieradka mielona to zioło o szerokim zastosowaniu dla zdrowia, urody a także dodaje wyrazistego smaku potrawom. Połączenie ostrości, słodyczy i goryczy powoduje że ten bukiet świetnie sprawdza się w wielu potrawach szczególnie kuchni orientalnej.
Nasiona kozieradki są pozyskiwane ze względu na dużą zawartość śluzu polisacharydowego (jego zawartość w niektórych przypadkach przekracza nawet 40%). Poza tym zawierają tłuszcze, saponiny steroidowe, białka roślinne, śladowe ilości olejków eterycznych, flawonoidy, cholina, lecytyna, witaminy PP, F, D i alkaloid trygonelina. Kozieradka ma gorzki i aromatyczny smak, przypominający trochę lubczyk i spalony cukier. Prażona traci swoją gorzkość i smakuje jak orzechy. Jest współodpowiedzialna za charakterystyczny aromat mieszanki curry.
Do czego używać kozieradki mielonej ?
Idealnie nadaje się do azjatyckich potraw gdzie główną rolę odgrywa ostrość. Pasuje do kiełbas , potraw z mięsa wieprzowego a nawet kurczaka. W postaci mielonej doskonale sprawdzi się do zabarwienia bulionów czy sosów na piękny żółty kolor.
Składniki: kozieradka błękitna (utsho suneli)
Waga: 50 g
DZIAŁANIE
Spożywane wewnętrznie, nasiona kozieradki poprawiają czynność układu trawiennego, przyspieszają przemianę materii i ułatwiają absorpcję składników odżywczych z pożywienia. Działają żółciopędnie i rozkurczowo na mięśnie gładkie, z których zbudowanych jest wiele narządów wewnętrznych, zapobiegają bolesnym skurczom jelit. U kobiet karmiących piersią wzmagają laktację. Jednocześnie przyspieszają wydzielanie moczu (detoksykują organizm) i mobilizują tkanki do rozrostu. Dzięki temu kozieradka wzmacnia organizm, zwiększa wydolność i przyczynia się do ogólnej poprawy odporności. W niektórych kulturach wschodnich zyskała miano afrodyzjaka. Stosowana zewnętrznie wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, odkażające i pobudzające procesy odnowy komórkowej, co znajduje przełożenie na przyspieszenie procesów gojenia.
Właściwości kozieradki mielonej:
- pobudza apetyt
- usprawnia wchłanianie pokarmów
- wzmacnia odporność
- wspomaga pracę jelit
- pomaga zwalczać złośliwe bakterie
białko–10.95 g, tłuszcz–3.26 g, węglowodany–38.31 g, 255 Kcal / 1066.9 kJ.
Wartość energetyczna na 100 g produktu:
- białko–10.95 g
- tłuszcz–3.26 g
- węglowodany–38.31 g
- 255 Kcal/1066.9 kJ
ang. fenugreek;
hiszp. alholva, fenogreco;
niem. Bockshornklee;
fran. Fenugrec, Trigonelle fenugrec;
ros. Па́житник сенно́й, па́житник гре́ческий, шамбала;
W
W naszych ofertach z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
W naszej ofercie znajdziecie Państwo wszystko, czego szukacie. Oferujemy atrakcyjne produkty i tylko zdrową żywność.
- Suszone owoce na słońcu bez cukru!!! całe owoce i polówki (figi, kaki/persymona, morele, melon, brzoskwinie, arbuz, czerwona śliwka, czereśnia, gruszki, pomidory) - Armenia, Gruzja FIGI - CAŁE OWOCE! 150 g Armenia
- Sok NFC (z granatu, z borówki, z jeżyn, ze śliwki, z wiśni) - Gruzja
- Czurczhela bez cukru (z włoskimi i z laskowymi orzechami) - Gruzja
- Liofilizowane owoce bez pestycydów (truskawka, melon, brzoskwinia, wiśnia, mandarynka, malina, borówka, czereśnia, porzeczka) - Gruzja
- Ketchupy naturalny, sosy gruzińskie i ormiański bez konserwantów - Adzika, Satsebeli, Tkemali, Narszarab
- Herbata gruzińska bez pestycydów (czarna, zielona, owocowa, z cytryną, z liści borówki, z miętą, z tymiankiem/macierzanka, z dzikiej róży, BIO)
- Dżemy/Konfitury (z granatu, z pigwy, z orzecha włoskiego, z jeżyn, z jagód, z malin, z wiśni, z truskawek, z czereśni, z figi, z dyni, brzoskwiń, mandarynek) - Gruzja, Armenia
- Przetwory warzywny - liście winogrona, śliwki Tkemali do Czakapuli, Imam, pasta z bakłażanu i cukinii, czosnek, Jon-Joli (Dzon-Dzoli), okra, buten Armenia, Gruzja
- Kompoty (z jeżyn, z brzoskwiń, z derenia, z pigwy) - Armenia
- Przyprawy: Sól swańska, Adjika (adzika) sucha, chmeli-suneli, uccho-suneli, mieszanki do ryb, do mięsa, do kurczaku, do fasoli (Lobio), sumak, Szafran imeretyński, cząber, kolendra