Przyprawa korzenna do piernika i grzańca 40 g Dr. Oetker x 32 sztuki
Dzięki wyjątkowej mieszance, przyprawa korzenna nadaje piernikowi i grzanemu winu niepowtarzalny smak i aromat. Twój dom może zatem pachnieć świętami przez cały rok.
Przyprawa korzenna Dr. Oetkera jest teraz dostępna w nowym, praktycznym opakowaniu z zamknięciem "strunowym". Tylko ten rodzaj opakowania sprawia, że Przyprawę zarówno łatwiej się dozuje, jak i przechowuje. Po otwarciu torebki, można ją ponownie szczelnie zamknąć. Daje to gwarancję zachowania doskonałego smaku i aromatu na dłużej.
Składniki:
- cukier,
- 17% mieszanka suszonych i mielonych przypraw (ziele angielskie, goździki, kminek, kolendra, cynamon, gałka muszkatołowa, majeranek, papryka, GORCZYCA, liście laurowe)
Przykładowy przepis na Piernik:
Piernik 100 g margaryny ucierać z ¾ szklanki cukru, dodając: 2 żółtka, 100 g miodu, 1 łyżkę zimnej wody, ½ szklanki kwaśnej śmietany, 1,5 szklanki mąki wymieszanej z 1 płaską łyżeczką Sody Dr. Oetkera, 1 łyżkę kakao, 1 opakowanie Przyprawy Korzennej Dr. Oetkera. Ucierając, doprowadź do uzyskania gładkiej masy. Do ciasta można dodać oprószone mąką bakalie. Z 2 białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem. Następnie ciasto przełóż do podłużnej formy długości ok. 25 cm, wysmarowanej wcześniej tłuszczem i wysypanej mąką. Piecz w temperaturze 160°C - 170°C przez 60 min.
Przepis na Grzańca:
Grzaniec 0,5 l wina lub piwa wlej do garnka, dodaj 1 łyżeczkę Przyprawy Korzennej Dr. Oetkera, następnie podgrzej.
Aby podkreślić smak grzańca, możesz dodać 2 łyżki miodu lub posłodzić.