PRZYPRAWA GRUZIŃSKA - SÓL ŻÓŁTA - SVANSKA - KLASYCZNA - 200g
NAJWAŻNIEJSZE WŁAŚCIWOŚCI
Sól Svanska - magia aromatu i smaku domowej kuchni!
Legendarna gruzińska przyprawa o oszałamiającym zapachu i smaku, nazwa której pochodzi od nazwy regionu Swanetia (górzysty region Gruzji). Historycznie się złożyło, że do różnych miejscowości Swanetii nie dało się dojechać transportem, а ze względu na niesprzyjające warunki pogodowe połączenie tego górzystego obszaru ze światem mogło zostać przerwane na kilka miesięcy, dlatego sól kuchenna w tych trudno dostępnych miejscach była uważana za rzadkość . Więc pomysłowi Gruzini zdecydowali się na sztuczkę - zmieszać sól z ziołami o wyrazistym smaku. Stworzyli własną recepturę na wyjątkową gruzińską przyprawę, która stała się godną alternatywą dla produktu, do którego jesteśmy przyzwyczajeni.
Przyprawa gruzińska Sól Żółta Svanska Klasyczna - składniki:
Sól, czerwona ostra papryka, czerwona ostra papryczka chili, czosnek, koper, mielona kolendra, ziarno kolendry, kurkuma, chmeli-suneli.
Sól gruzińska to jednolita mieszanka drobno zmielonych, suchych, nie sklejających się składników o intensywnym zapachu, w którym wyraźnie słychać pikantne nuty czosnku.
Opakowanie: 200 g, Słoik
Producent: Grosseri
Zastosowanie w kuchni:
Bogatą kuchnię kaukaską nie można wyobrazić sobie bez soli Svanskiej. Obecnie jest szeroko stosowana także i w kuchni europejskiej jako ostra przyprawa do:
• warzywnych przekąsek i sałatek;
• dań rybnych i mięsnych;
• różnych przystawek;
• sosów;
• przetworów i marynat.
Data ważności 3 lata.
Zalecane dzienne spożycie soli to nie więcej niż 5-6g.