Marynata do mięs Piri Piri
Piri Piri to mieszanka z afrykańskich chili. Jest kwaśna, trochę słodka i lekko słona, co czyni ją wszechstronną marynatą.
DLACZEGO MARYNOWANIE MIĘSA MA SENS?
Marynowanie mięsa poprawia jego walory smakowe i powoduje, że staje się bardziej kruche i soczyste. Wymaga jednak przestrzegania pewnych reguł. Aby zapobiec rozwojowi bakterii, powinno zachodzić w chłodnym środowisku (najlepiej w lodówce). Mięso musi być świeże, nie zaleca się używania mrożonego surowca.
PRZEPIS NA MARYNATĘ PIRI PIRI
Kurczak Piri Piri idealny z frytkami na sobotnią ucztę!
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka / 4 udka z kurczaka
- pół cytryny
- frytki / ryż / ziemniaki
- dowolne warzywa
Użyj Marynaty Piri Piri dodaj kawałki kurczaka, dobrze obtocz i odstaw na minimum godzinę do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Połóż marynowane kawałki kurczaka na blasze do pieczenia wraz z marynatą i piecz około 25 minut. W międzyczasie podgrzej patelnie grillową i podsmaż kurczaka około 5 minut aż do zarumienienia skórki aby była chrupiąca. Na koniec polej kurczaka sosem, który pozostał z pieczenia mięsa.
Skład: papryka chili, sok z cytryny, papryczki piri piri, czosnek, pietruszka, ocet winny biały, sól, oregano, papryka wędzona, cukier.
Informacja dla alergików: patrz na składniki zaznaczone pogrubioną czcionką.
Produkt może zawierać nasiona sezamu, zboża zawierające gluten, mleko, jaja, soję, gorczycę, seler i orzechy.
Wartość odżywcza w 100g produktu: wartość energetyczna 506kJ/121 kcal; tłuszcz 1g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g; węglowodany 26g, w tym cukry 1g; białko 5g, sól 2g.
Zastosowanie: Przygotuj porcję mięsa dla 2 osób, otwórz opakowanie i wlej marynatę na mięso. Dokładnie połącz marynatę z mięsem, a następnie włóż zamarynowane mięso do lodówki na min 1 godz. do 24 godzin. Po tym czasie przygotuj mięso jak zwykle.
Warunki przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie zachowuje aromat.