Mieszanka składników tworząca przyprawę – marynatę do szybkiego przygotowania narodowej potrawy Koreańczyków - Kimchi.
Przyprawa służy do marynowania kapusty pekińskiej oraz innych warzyw tworząc w rezultacie kimchi. Zawiera najważniejsze i najpopularniejsze składniki, które tradycyjnie używane są przez Koreańczyków do przyprawiania tego dania. Tradycyjnie kimchi kisi się nawet rok w glinianych dzbanach zakopanych w ziemi. Kto z Was nie posiada tyle cierpliwości, może zamarynować warzywa i cieszyć się ich smakiem już po trzech dobach :)
Składniki:
- Sól
- Chili
- Czosnek
- Papryka
- Cukier
- Cebula
- Imbir
- KREWETKI (skorupiaki)
- regulator kwasowości E330
- SEZAM
W 100 g produktu:
- energia: 942 kJ / 223 kcal
- tłuszcz: 4,3 g w tym kwasy nasycone 0 g
- węglowodany: 35 g w tym cukry: 8,3 g
- białko: 9,6 g
- sól: 30,1 g
Tradycja dobrej fermentacji w kulturze azjatyckiej sięga tysięcy lat wstecz. Sfermentowane składniki przedłużały żywotność dań, czyniły je zdrowszymi i smaczniejszymi. Kuchnia koreańska jest kuchnią bardzo zdrową, opierającą się na dużej ilości sfermentowanych warzyw, ryżu, soi, owocach morza i mięsie czerwonym.
Polecamy wszystkim dla urozmaicenia swojej diety.
Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu. W szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Producent: Globo Foods LTD.
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Termin przydatności do spożycia: 18/07/2024
Kimchi
Składniki:
- Kapusta pekińska (ok. 1kg)
- 3 dymki
- 50g papryki czerwonej
- 100g białej rzodkwi
- Przyprawa Kimchi seasoning mix
Przygotowanie:
Kapustę umyć, wyciąć głąb, osuszyć i przekroić wzdłuż na pół. Dymki pokroić na czterocentymetrowe kawałki, paprykę i białą rzodkiew umyć i pokroić w "zapałki". Warzywa wraz z przyprawą Kimchi seasoning mix poprzekładać między liśćmi kapusty. Tak przygotowaną kapustę ułożyć w odpowiedniej wielkości pojemniku, szczelnie zamknąć i zostawić na jedną noc w temperaturze pokojowej. Zmiękczoną kapustę pokroić w poprzek na 3cm plastry, włożyć do worka foliowego lub owinąć folią spożywczą i przez dwie doby trzymać w lodówce. Kapustę można przechowywać w lodówce przez około miesiąc.