Dzisiaj na aukcji oferujemy
Przyprawa do baraniny (50g)
Skład: przyprawy naturalne (gorczyca, pieprz, kolendra, kmin, kurkuma, papryka), zioła przyprawowe (mięta, majeranek, pietruszka, rozmaryn, cząber), susze warzywne (czosnek, cebula), sól
Produkt naturalny - nie zawiera glutaminianu sodu
Obecnie w naszym kraju panuje powszechne przekonanie, że jagnięcina i baranina to mięsa niezbyt smaczne, z dużą ilością tłuszczu, o nieprzyjemnym zapachu. Rzeczywistość jest jednak całkowicie odmienna od tych stereotypów. Jest to mięso lekkostrawne, zawierające mało cholesterolu, a poprawnie przyrządzone jest bardzo smaczne, kruche i soczyste.
Mięso baranie dojrzewa powoli. Aby przyspieszyć dojrzewanie należy stosować zaprawę z oleju i warzyw (do 24 godzin), bejcowanie (2-3 dni) lub zalewanie kwaśnym mlekiem. Bejcowanie przyspiesza dojrzewanie i kruszenie mięsa. Przyprawy wchodzące w skład zaprawy octowej do bejcowania nadają mięsu baraniemu aromat, co jest konieczne ze względu na specyficzny zapach baraniny. Taka procedura pozwala na uzyskanie potrawy odpowiednio miękkiej, soczystej i o walorach smakowych i zapachowych satysfakcjonujących wiele podniebień.
Przygotowanie bejcy:
woda - 2litry, ocet - 0,2 litra, cebula - 3szt, Przyprawa do baraniny NMR - 2-3 łyżeczki, sól do smaku
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać pokrojoną w talarki cebulę i Przyprawę do baraniny NMR, całość zagotować a następnie ostudzić. Do tak przygotowanej bejcy włożyć mięso i odstawić w chłodne miejsce na minimu. 1 dzień.