Curry wywodzące się z kuchni indyjskiej to w naszym kraju przyprawa coraz bardziej popularna. Ma ona charakterystyczny, ostry smak, który świetnie nadaje się do wielu potraw, lecz kojarzona jest głównie z kurczakiem oraz sosami. Charakterystyczna dla niej żółta barwa to zasługa kurkumy, która stanowi w tej mieszance główny składnik i nadaje potrawom intrygującego koloru.
Jedną z najchętniej wybieranych mieszanek przypraw na odchudzanie jest curry. Jej składnikiem jest kurkumina – silny przeciwutleniacz, któremu przyprawa ta zawdzięcza swoje działanie odchudzające. Kurkumina wspomaga procesy trawienia.
Curry to mieszanka różnych przypraw, która jest charakterystyczna dla kuchni indyjskiej. W jej skład wchodzą takie składniki jak:
- kurkuma
- kolendra
- kmin rzymski
- kardamon
- cynamon
- pieprz cayenne
- imbir
- gałka muszkatołowa
- kmin indyjski
- Opis towaru: Przyprawa curry jest kompozycją ziół, przypraw i suszonych warzyw o charakterystycznym, pikantnym aromacie i smaku oraz żółtym kolorze. Wykorzystywana głównie w daniach mięsnych zwłaszcza drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, sosów i ryżu
- Skład towaru: Kolendra, kurkuma, kozieradka, kminek mielony, imbir, papryka ostra, gorczyca mielona, cynamon, sól, pieprz czarny.
- Forma: mieszanka
- Zastosowanie: do sałatekdo sosów i marynatdo mięsdo zupdo domowych przetworówdo ryżu i makaronów
- Smak: ostry
- Kształt: mielone