Przyprawa Chmeli Suneli
Przyprawa Khmeli Suneli
Przyprawa gruzińska
Przyprawa bardzo aromatyczna
Chmeli suneli jest aromatyczną, lecz pozbawiona ostrych, pikantnych nut mieszanka przypraw typową dla kuchni narodów zakaukaskich, a w szczególności - Gruzji. Przyjmuje się, że nie istnieje jeden ściśle określony przepis definiujący jej skład: podobnie jak w przypadku polskiej mieszanki do bigosu czy ziół prowansalskich każda gruzińska gospodyni posiada własną, pilnie strzeżoną recepturę jej przygotowania, przekazywaną niekiedy z pokolenia na pokolenie. Najczęściej komponowana jest z bazylii, ostrej papryki, kopru, kolendry, liści laurowych, cząbru, mięty, majeranku, kozieradki, hyzopu i szafranu, choć występuje również w wersji „uproszczonej”, obejmującej tylko kilka z wymienionych składników. Powstaje przez zmielenie każdego z nich na proszek, po czym dokładne wymieszanie. Gotowa charakteryzuje się zielonkawo-żółtą barwą i bardzo aromatyczną wonią.
Składniki: kozieradka błękitna (utsho suneli), kolendra, mięta, majeranek, bazylia, liść laurowy, cząber, pietruszka, papryka czerwona, nagietki (szafran imeretyjski).
Waga:15 g
Przyprawa Chmeli Suneli przeznaczona jest przede wszystkim do doprawiania potraw mięsnych. Doskonale komponuje się z kurczakiem, choć z równym powodzeniem może być wykorzystana do przygotowania wieprzowiny i wołowiny. Swój smak najlepiej wydobywa w postaci duszonej, choć można ją także stosować jako składnik marynat lub posypka do mięs przygotowanych na grillu.
Jest niezbędnym składnikiem takich narodowych potraw gruzińskich jak charczo czy adżika, orzechowego sosu saciwi i sałatki pchali, choć można ją spotkać również w przepisach armeńskich (np. na czachochbili). Wyśmienicie podkreśla smak potrawek warzywnych, sałatek i kaukaskich zup.
Wartość energetyczna na 100 g produktu:
- białko–14.05 g
- tłuszcz–5.9 g
- węglowodany–38.4 g
- 231 Kcal/966.5 kJ
ang. Khmeli suneli, traditional Georgian spice mix;
hiszp. mezcla de especias tradicional de Georgia;
niem. Chmeli Suneli, eine georgische Kräutermischung;
fran. traditionnel géorgien mélange d'épices;
ros. Хмели-сунели
W naszych ofertach z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
W naszej ofercie znajdziecie Państwo wszystko, czego szukacie. Oferujemy atrakcyjne produkty i tylko zdrową żywność.
- Suszone owoce na słońcu bez cukru!!! całe owoce i polówki (figi, kaki/persymona, morele, melon, brzoskwinie, arbuz, czerwona śliwka, czereśnia, gruszki, pomidory) - Armenia, Gruzja FIGI - CAŁE OWOCE! 150 g Armenia
- Sok NFC (z granatu, z borówki, z jeżyn, ze śliwki, z wiśni) - Gruzja
- Czurczhela bez cukru (z włoskimi i z laskowymi orzechami) - Gruzja
- Liofilizowane owoce bez pestycydów (truskawka, melon, brzoskwinia, wiśnia, mandarynka, malina, borówka, czereśnia, porzeczka) - Gruzja
- Ketchupy naturalny, sosy gruzińskie i ormiański bez konserwantów - Adzika, Satsebeli, Tkemali, Narszarab
- Herbata gruzińska bez pestycydów (czarna, zielona, owocowa, z cytryną, z liści borówki, z miętą, z tymiankiem/macierzanka, z dzikiej róży, BIO)
- Dżemy/Konfitury (z granatu, z pigwy, z orzecha włoskiego, z jeżyn, z jagód, z malin, z wiśni, z truskawek, z czereśni, z figi, z dyni, brzoskwiń, mandarynek) - Gruzja, Armenia
- Przetwory warzywny - liście winogrona, śliwki Tkemali do Czakapuli, Imam, pasta z bakłażanu i cukinii, czosnek, Jon-Joli (Dzon-Dzoli), okra, buten Armenia, Gruzja
- Kompoty (z jeżyn, z brzoskwiń, z derenia, z pigwy) - Armenia
- Przyprawy: Sól swańska, Adjika (adzika) sucha, chmeli-suneli, uccho-suneli, mieszanki do ryb, do mięsa, do kurczaku, do fasoli (Lobio), sumak, Szafran imeretyński, cząber, kolendra