Przyprawa „5 smaków, czyli dalekowschodnia filozofia w kuchni
Wywodząca się z Chin kompozycja pięciu smaków to wyraz dążenia do stanu idealnej równowagi, kluczowego w azjatyckiej sztuce i filozofii. Również w kulinariach osiągnięcie takiego stanu od stuleci było tam uznawane za ideał. Dzisiaj przyprawa 5 smaków i skomponowane z nią dania są niezwykle popularne i lubiane na całym świecie.
Przygotowywane w kilka chwil na patelni mają wyrafinowanie i bogaty bukiet, który nie ustępuje w niczym potrawom wymagającym długiego przygotowania. Ze względu na to, jak bardzo lubiana jest przyprawa 5 smaków zupełnie nie dziwi fakt, że staje się ona coraz bardziej popularna.
Przyprawa 5 smaków – co czyni ją tak wyjątkową?
Kompozycja ta opierać się może na różnych przyprawach, zależnie od ich dostępności na danym obszarze – nie tylko tych orientalnych. Kluczowe jest jednak to, aby mieszanka zawierała w sobie i podkreślała w składnikach dań wszystkie pięć istniejących smaków: słodki, ostry, kwaśny, gorzki i słony.
Od pewnego czasu wyróżnia się też i szósty smak – obecny w produktach białkowych umami. Jednakże zliczenie ich i wyróżnienie każdego z osobna jest kwestią umowną, gdyż przyprawa 5 smaków skomponowana jest tak, aby wszystkie one przenikały się i tworzyły harmonię.
Gdzie kupić składniki do przygotowania potraw w chińskim stylu?
Wydawałoby się, że chińska mieszkanka przypraw wymaga równie egzotycznych składników. W rzeczywistości jednak przyprawa 5 smaków wykorzystywana jest do popularnych i szeroko dostępnych u nas komponentów, a nawet grzyby mung, pędy bambusa czy makaron ryżowy i sojowy nie są obecnie trudne do zdobycia.
Przyprawa 5 smaków znakomicie pasuje do:
- kurczaka i kaczki
- wołowiny i wieprzowiny
- warzyw, np. mieszanki zawierającej fasolkę szparagową, brokuł, marchew
- rozgrzewających zup, szczególnie gęstych bulionów z dodatkami
- farszów do pierożków i sajgonek
Jak przyrządzić potrawę w chińskim stylu?
Aby z przyprawą 5 smaków uzyskać prawdziwie orientalne danie, najlepiej przygotować je w woku lub na dużej patelni. Ważne jest mocne rozgrzanie naczynia i mieszanie wszystkich składników potrawy razem w trakcie smażenia.
Informacje dodatkowe:
- Stosowanie: Jest ciekawą i bardzo wyrazistą mieszanką kilku przypraw, z których każda wyróżnia się innym charakterem.
- Składniki: kolendra, sól, cynamon, ziele angielskie, kukurydza, papryka słodka, papryka ostra, barwnik: ekstrakt z papryki.
- ean: 5902605227200
- Data ważności: Minimalnie 2024-11-30
- Forma: mieszanka
- Zastosowanie: do mięs
- Kształt: mielone
- - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0.26
- Białko: 10 g
- Błonnik: 35 g
- Sód: 0.02
- Tłuszcz: 12 g
- Wartość energetyczna kcal: 467 kcal
- Wartość energetyczna kJ: 1952 kJ
- Węglowodany: 5.09
- Opis towaru: Nazwa nawiązuje do przenikających się smaków: słodkiego, ostrego, kwaśnego, słonego i gorzkiego. Mieszanka ta idealnie podkreśli smak dań orientalnych, ale też kurczaka, kaczki, wieprzowiny czy wołowiny. To również doskonały dodatek do rozgrzewających zup lub domowych sajgonek.
* Warto pamiętać, że tylko zdrowy tryb życia i zrównoważony sposób odżywiania zapewniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
* Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, seler, gorczycę, nasionasezamu, orzeszkiziemne oraz orzechy.
* Produkt należy przechowywać w suchym i zaciemnionym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
* UWAGA - zdjęcie poglądowe / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu, a kolory mogą różnić się w zależności od typu i ustawień monitora.