Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym (np. piksele, SDK) oraz przetwarzaniu Twoich danych osobowych (między innymi unikalne identyfikatory, dane przeglądarki), możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz. Administratorem Twoich danych osobowych będzie Allegro a w niektórych przypadkach nasi partnerzy (10 partnerów), w tym tzw. “Zaufani Partnerzy IAB Europe” (2 partnerów). Informacja o celach przetwarzania danych osobowych przez naszych partnerów znajduje się w ich politykach ochrony prywatności.
Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich. Spersonalizowane reklamy i treści, pomiar reklam i treści, badanie odbiorców i ulepszanie usług
. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł. Łączenie różnych urządzeń. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie.
Twoje dane personalne przetwarzamy również w celu ułatwiania korzystania z naszych stronCele przetwarzania szczegółowo opisane są w ustawieniach dostępnych pod przyciskiem: “ZMIENIAM ZGODY” i w Polityce plików cookies.Zgodę wyrażasz dobrowolnie i jest ważna 12 miesięcy. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
- 25,99 zł
Gwarancja najniższej ceny
- Grzęzawisko Przemysław Żarski
- 36,98 zł z dostawą
- 15,00 zł
- INŻYNIERIA PROCESÓW PRZEMYSŁOWYCH - WACŁAW ADAMCZYK
- 22,99 zł z dostawą
- 221,76 zł
- Poradnik inżyniera Obróbka cieplna stopów żelaza
- 232,71 zł z dostawą
PRZEMYSŁ TŁUCZOWY poradnik inżyniera TŁUSZCZE spis (5653814115)
Sprzedający Profi-Libris
poleca 99,80%
|
1837
Opis
PRZEMYSŁ TŁUSZCZOWY
PORADNIK INŻYNIERA
praca zbiorowa
Wydawnictwo: WNT, 1976
Oprawa: twarda płócienna z obwolutą
Stron: 492
Stan: dobry, nieaktualna pieczątka
SPIS TREŚCI:
I. Chemia i własności tłuszczów
A. Słownictwo
1. Uwagi ogólne
2. Nazewnictwo kwasów tłuszczowych
3. Nazewnictwo glicerydów
4. Nazewnictwo fosfolipidów
5. Nazewnictwo innych grup lipidów
B. Klasyfikacja tłuszczów
1. Uwagi ogólne
2. Klasyfikacja chemiczna tłuszczowców
3. Klasyfikacja tłuszczów w zależności od pochodzenia
4. Klasyfikacja tłuszczów w zależności od ich składu kwasowego określającego ich cechy chemiczne
5. Klasyfikacja roślinnych tłuszczów jadalnych
C. Ogólne wiadomości o składzie tłuszczów naturalnych
D. Kwasy tłuszczowe
J. Informacje ogólne
2. Kwasy tłuszczowe nasycone
3. Kwasy tłuszczowe nienasycone
E. Glicerydy
1. Trójglicerydy TG
2. Dwuglicerydy
3. Jednogiicerydy (monogiicerydyi
F. Fosfolipidy
a. Lecytyny
b. Kefaliny
c. Sfingomyeliny
d. Kwasy fosfatydowe
G. Woski
H. Naturalne substancje niezmydłające się
1. Sterole
2. Węglowodory
3. Wyższe alkohole
I. Barwniki
1. Karoten
2. Ksantofil
3. Chlorofile
4. Barwnik anatto
J. Skład i charakterystyka tłuszczów naturalnych
1. Ważniejsze cechy tłuszczów naturalnych
2. Skład kwasów tłuszczowych tłuszczów naturalnych
K. Zmiany zachodzące w tłuszczach oraz produkty psucia się tłuszczów
II. Analiza tłuszczów
A. Precyzja, powtarzalność, odtwarzalność
B. Podstawowe zasady fizycznych i fizykochemicznych metod analizy tłuszczów ....
1. Metody spektralne
2. Metody chromatograficzne
C. Badanie budowy i składu tłuszczów
1. Oznaczanie substancji tłuszczowej
2. Oznaczanie ogólnej zawartości kwasów tłuszczowych
3. Oznaczanie budowy i składu glicerydów
4. Oznaczanie składu kwasów tłuszczowych
5. Oznaczanie liczb charakterystycznych
6. Oznaczanie substancji niezmydlających się
7. Oznaczanie fosfolipidów
8. Oznaczanie chlorofili
9. Oznaczanie substancji obcych i zanieczyszczeń w olejach i tłuszczach
D. Badanie cech fizycznych tłuszczów
1. Oznaczanie współczynnika załamania światła — refraktometria
2. Oznaczanie lepkości — wiskozymetria
3. Oznaczanie gęstości (masy właściwej)
4. Badanie upłynniania i zestalania się tłuszczów
5. Różnicowa analiza termiczna
6. Dylatometria
7. Oznaczanie temperatury dymienia, zapłonu i spalania
8. Oznaczanie konsystencji
9. Oznaczanie barwy
E. Ocena sensoryczna tłuszczów jadalnych
1. Ocena sensoryczna margaryny i tłuszczów stałych
2. Ocena sensoryczna olejów
F. Ocena niepożądanych zmian w tłuszczach
1. Oznaczanie liczby kwasowej (LK)
2. Oznaczanie zawartości nadtlenków
3. Testy na stabilność oksydatywną olejów
4. Inne metody oceny niepożądanych zmian w tłuszczach
G. Analiza nasion oleistych i śruty poekstrakcyjnej
1. Analiza nasion oleistych
2. Analiza śruty poekstrakcyjnej
H. Analiza mydeł ■ •
1. Oznaczanie całkowitej zawartości kwasów tłuszczowych łącznie z żywicznymi
2. Oznaczanie zawartości kwasów żywicznych
3. Oznaczanie zawartości tłuszczu niezmydlonego i substancji niezmydlających się
4. Oznaczanie zawartości substancji niezmydlających się
5. Oznaczanie zawartości tłuszczu niezmydlonego
6. Oznaczanie zawartości wolnych alkaliów'
7. Oznaczanie zawartości węglanów
8. Oznaczanie zawartości chlorków
9. Oznaczanie zawartości wody i substancji lotnych
10. Oznaczanie zawartości gliceryny
11. Oznaczanie temperatury krzepnięcia (tzw. miana lub titru) wydzielonych kwasów
tłuszczowych
12. Oznaczanie liczby jodowej kwasów tłuszczowych łącznie z żywicznymi
13. Oznaczanie liczby zobojętnienia (neutralizacji — LN) wydzielonych kwasów tłuszczowych łącznie z żywicznymi .
14. Przeliczanie wyników
15. Współczynniki przeliczeniowe alkaliów
I. Analiza gliceryny
1. Oznaczanie zawartości gliceryny
Oznaczanie alkaliczności (wg BN-63/6026-02)
2. Oznaczanie popiołu
3. Oznaczanie nielotnej pozostałości w glicerynie surowej (wg BN-63/6026-02) . . .
4. Oznaczanie zawartości nielotnych substancji organicznych w glicerynie surowej (wg BN-63/6026-02)
5. Oznaczanie liczby zmydlenia w glicerynie destylowanej (wg PN-57/C-24005) . . .
6. Niektóre badania jakościowe gliceryny destylowanej (wg PN-57/C-24005) .... J. Metody specjalne
1. Analiza ziemi bielącej
2. Analiza katalizatorów do uwodornienia
3. Analiza emulgatorów monoglicerydowych
4. Ocena strat rafinacyjnych .
III. Surowce przemysłu tłuszczowego
A. Charakterystyka ważniejszych surowców roślinnych w układzie systematycznym . . .
1. Oliwka uprawna (Olea europaea)
2. Palma oleista (Elaeis ąuinensis)
3. Orzech kokosowy-Kopra (Cocos nucifera)
4. Babasu (Orbignya Speciosa)
5. Kakaowiec (Theobroma cacao)
6. Borneo (łój) — orzech (Diptorocarpaceae, Shorea spec.)
7. Rzepak (Brassica napus oleifera) i rzepik (Brassica campestris)
8. Lnicznik siewny, Inianka (Camelina sativa)
9. Kapusta abisyriska (Crambe abyssinica)
10. Mak (Paparer somniferum)
11. Słonecznik (Helianthus annuus)
12. Krokosz-Kartam (Carthamus tinctorius)
13. Soja (Glycine hispida)
14. Orzech ziemny, arachid (Arachis hypogaea)
15. Bawełna (Gossypium)
16. Kukurydziane zarodki (Zea mays)
17. Sezam (Sesamum indicum)
18. Len (Linum usitatissimum)
19. Konopie (Cannabis sativa)
20. Rącznik (Ricinus communis)
21. Odpadowe i techniczne oleje roślinne
B. Charakterystyka ważniejszych surowców zwierzęcych
1. Tłuszcze zwierząt lądowych
2. Tłuszcze zwierząt morskich
IV. Składowanie surowców i produktów przemysłu olejarskiego
A. Składowanie surowców
1. Właściwości fizyczne ziarna i owoców oleistych
2. Wilgotność ziarna
3. Oddychanie ziarna i zmiany zachodzące w nim w czasie przechowywania . . .
4. Magazyny ziarna oleistego
5. Przemieszczanie nasion i urządzenia służące do tego celu
6. Kontrola jakości ziarna w czasie przechowywania
7. Wymagania jakościowe i ubytki naturalne
B. Składowanie śruty poekstrakcyjnej
C. Składowanie tłuszczów
1. Oleje surowe
2. Oleje rafinowane
V. Inżynieria chemiczna — operacje jednostkowe
A. Wymiana ciepła
Absorpcja
B. Destylacja
C. Krystalizacja
D. Mieszanie cieczy
E. Fluidyzacja
F. Filtracja i odwirowywanie
VI. Procesy technologiczne i urzxdzenia
A. Otrzymywanie tłuszczów roślinnych
1. Łuszczenie ziarna
2. Oczyszczanie ziarna
3. Suszenie ziarna
4. Rozdrabnianie ziarna
5. Prażenie miazgi nasiennej
6. Tłoczenie miazgi nasiennej
7. Ekstrahowanie masy nasiennej
8. Destylacja misceli i skraplanie oparów
9. Odbenzynowywanie i odgoryczanie rzepakowej śruty poekstrakcyjnej
10. Otrzymywanie lecytyny
11. Jakość produktów olejarni i obliczanie wydajności produkcji
B. Przetwarzanie śruty poekstrakcyjnej
C. Rafinowanie tłuszczów spożywczych
1. Odszlamowanie olejów
2. Odkwaszanie tłuszczów
3. Bielenie tłuszczów
4. Filtracja tłuszczów po bieleniu
5. Dezodoryzacja
6. Przerób produktów odpadkowych
7. Winteryzacja (wymrażanie) olejów
D. Utwardzanie tłuszczów
1 Uwodornianie tłuszczów
2. Przeestryfikowanie
E. Produkcja margaryny
1. Składniki margaryny
2. Przygotowanie dodatków
3. Wytwarzanie margaryny
4. Wymagania chemiczne, organoleptyczne i mikrobiologiczne dotyczące jakości margaryny
5. Produkcja emulgatorów
F. Produkcja tłuszczów kuchennych, piekarskich i cukierniczych
1. Tłuszcze piekarskie
2. Tłuszcze do smażenia
3. Tłuszcze cukiernicze
4. Sposób produkcji tłuszczów kuchennych, piekarskich i cukierniczych
5. Produkowane w kraju tłuszcze cukiernicze, piekarskie i kuchenne
G. Produkcja olejów jadalnych
1. Opakowania
2. Rozlew oleju
H. Rafinowanie tłuszczów technicznych
1. Przygotowanie tłuszczów technicznych
2. Zasady rafinacji tłuszczów technicznych
3. Rafinacja kwaśna
I. Produkcja kwasów tłuszczowych
1. Rozszczepianie
2. Destylacja
3. Metody frakcjonowania kwasów tłuszczowych
Utwardzanie kwasów tłuszczowych
4. Metody otrzymywania syntetycznych kwasów tłuszczowych
K. Produkcja gliceryny
1. Charakterystyka procesu technologicznego
2. Bilans materiałowy glicerynowni i dane uzupełniające
3. Gliceryna syntetyczna
L. Produkcja pochodnych kwasów tłuszczowych
1. Mydła
2. Alkohole tłuszczowe
3. Estry
4. Pochodne azotowe kwasów tłuszczowych
VII. Gospodarka energetyczna
A. Gospodarka energią cieplną
1. Wzory obliczeniowe
2. Przykłady bilansów cieplnych i obliczeń pomocniczych
3. Nośnik ciepła
B. Chłodnictwo
C. Gospodarka energią elektryczną
VIII. Gospodarka wodno-ściekowa
A. Gospodarka wodna
B. Gospodarka ściekowa
IX. Pomiary i regulacja automatyczna
A. Pomiary — wprowadzenie
B. Pomiar ciśnienia
1. Jednostki ciśnienia
2. Przyrządy do pomiaru ciśnienia
C. Pomiar temperatury
1. Termometry dylatacyjne tj. cieczowo-szklane (np. rtęciowe) i bimetaliczne
2. Termometry manometryczne czyli ciśnieniowe
3. Termometry elektryczne oporowe (rezystancyjne)
4. Termometry termoelektryczne (termopary)
5. Termometry kontaktowe
D. Pomiar przepływu cieczy i gazów
1. Czujniki o zmiennym spadku ciśnienia
2. Rotametry
3. Rurki spiętrzające
4. Przepływomierze wirnikowe (anemometry)
E. Analizatory gazów
1. Analizator pierścieniowy
2. Aparaty oparte na przewodności cieplnej
F. Pomiar pH
1. Aparaty do pomiaru stężenia jonów wodorowych
G. Regulacja automatyczna
1. Regulacja poziomu cieczy w zbiorniku
2. Regulacja temperatury
3. Regulacja ciśnienia
X. Tłuszcze jako składniki pożywienia
XI. Bezpieczeństwo i higiena pracy
A. Niektóre ważniejsze zarządzenia
B. Tablice
ХII. Warunki sanitarno-higieniczne w produkcji tłuszczów spożywczych
Skorowidz
strona o mnie | nasza oferta | komentarze | kontakt
Copyright © 2011 Profi-Libris Marcin Badocha
created by krzysztofschmidt
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.