Przecier z Rokitnika
- owoce Rokitnika zwyczajnego są zbierane ręcznie ze stanu naturalnego,
- przecier zawiera aż 90% musu z owoców rokitnika i niską zawartość cukru,
- nie zawiera żadnych sztucznych aromatów i barwników, ani dodatku witaminy C
- owoce rokitnika zawierają znaczne ilości witamin, głównie witaminy C i E, witamin z grupy B oraz intensywnie pomarańczowych karotenoidów (będących prowitaminą A),
- owoce rokitnika zawierają również olej o wysokiej zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych oraz składniki mineralne i kwasy organiczne,
- owoce rokitnika stanowią naturalny suplement witaminowy, szczególnie ważny w okresie poinfekcyjnym i w czasie rekonwalescencji,
- wysoka zawartość witaminy C, o dużej stabilności wpływa na organizm uodparniająco i zapobiegawczo w okresie nasilonych infekcji,
- owoce rokitnika są tradycyjnie wykorzystywane do produkcji kwaśnych przecierów charakteryzujących się wysoką zawartością witaminy C i intensywnym pomarańczowym kolorem.
Rokitnik zwyczajny (Hippophae rhamnoides) zwany potocznie oblepichą, jest rozłożystym krzewem należącym do rodziny oliwnikowatych. Jest to bardzo dekoracyjna roślina, szczególnie w okresie owocowania, kiedy intensywnie pomarańczowe owoce oblepiają całe gałązki rokitnika, a lancetowate liście połyskują w słońcu. Owoce rokitnika mają kwaskowaty smak, pomarańczową barwę, owalny kształt z jedną pestką. Sok z owoców rokitnika jest bogaty w witaminy, w tym szczególnie witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B, składniki mineralne i kwasy organiczne. Owoce rokitnika posiadają wysoką zawartością tłuszczu z przewagą kwasów tłuszczowych omega-6, w których rozpuszczone są karotenoidy. Większość związków w zawartych w owocach ma charakter naturalnych przeciwutleniaczy. Owoce rokitnika są znanym środkiem uzupełniającym niedobory witamin i składników mineralnych oraz działającym kojąco na owrzodzenia przewodu pokarmowego. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C stosuje się je zapobiegawczo w okresie wzmożonego sezonu infekcyjnego. Owoce rokitnika są kwaśne, jednak ze względu na zawartość oleju ich smak jest oryginalny i mogą być stosowane do wielu kompozycji kulinarnych, zarówno słodkich jak i wytrawnych.
Propozycje podania przecieru z rokitnika.
- kwaśny, esencjonalny napój o wysokiej zawartości witaminy C,
- dodatek do budyniów i deserów,
- dobrze komponuje się z jogurtem, musli,
- kwaśny smak doskonale przełamuje słodycz lodów waniliowych,
- może stanowić jeden ze składników wytrawnych sosów.