Przedmiotem
aukcji są dwie książki:
Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka plus
Sposoby
przechowywania warzyw cebulowych, korzeniowych, kapustnych
Tytuł Przechowalnictwo warzyw i ziemniaka
Autor F. Adamicki, Z. Czerko
Wydawca PWRiL
Rok wydania 2002
Liczba stron 324
Wymiary 240x170mm
Okładka miękka
ISBN 83-09-01766-9
Podstawowym zadaniem
przechowalnictwa warzyw jest ograniczenie strat ilościowych i jakościowych
powstających od momentu zbioru aż do ich spożycia. Zebrane warzywa są nadal
żywymi organizmami, w których zachodzą różnorodne procesy życiowe i zmiany
związane z ich dojrzewaniem i starzeniem. Zachodzących w nich zmian
fizjologicznych i fizycznych nie można całkowicie zahamować, a jedynie
maksymalnie ograniczyć. Zachowanie przez jak najdłuższy okres wysokiej jakości i
wartości biologicznej warzyw jest głównym celem przechowalnictwa. Cel ten można
osiągnąć przeznaczając do przechowywania warzywa o najwyższej jakości, tj.
specjalnie w tym celu uprawiane, jak również zapewniając optymalne warunki
podczas całego okresu składowania. Przechowalnictwo pozwala na równomierne
zaopatrzenie rynku w świeże warzywa w ciągu całego roku, przyczynia się do
stabilizacji cen, wzrostu produkcji i zwiększenia eksportu. Pomimo dużego
postępu technologicznego i technicznego w warzywnictwie, pozbiorcze straty są
nadal wysokie i wynoszą od 15 do 40%. Obniżenie strat jest możliwe dzięki
unowocześnieniu technologii i techniki stosowanej obecnie w przechowalnictwie
warzyw, co wymaga jednak dużych nakładów inwestycyjnych. Spożywane warzywa są
głównym źródłem naturalnych witamin, soli mineralnych, błonnika, cukrów, białek
i tylko nieznacznych ilości energii. Zawierają ponadto substancje biologicznie
aktywne niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. W
ostatnich latach stwierdzono, że zawarte w niektórych gatunkach warzyw
specyficzne związki mają działanie antyrakowe, przeciwdziałają chorobie
wieńcowej serca, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i zawartość szkodliwego
cholesterolu. Coraz częściej pojawiają się apele ze strony świata medycznego o
konieczności zwiększenia spożycia warzyw jako niezbędnego warunku dla zachowania
zdrowia. Należy podkreślić, że korzystne oddziaływanie na organizm uzyskuje się
jedynie przy regularnym codziennym spożywaniu różnych gatunków warzyw.
Dotychczasowe spożycie warzyw w kraju wynosi od 100 do 120 kg na osobę i jest
znacznie niższe i mniej różnorodne niż w niektórych krajach europejskich, gdzie
przekracza nawet 180 kg. W książce zostały omówione zmiany fizjologiczne
zachodzące po zbiorze, podstawowe czynniki agrotechniczne wpływające na jakość i
trwałość przechowalniczą warzyw, optymalne warunki przechowania poszczególnych
gatunków, stosowane powszechnie w praktyce dotychczasowe tradycyjne sposoby
przechowywania warzyw oraz nowe technologie znajdujące coraz szersze
zastosowanie w kraju. Ponadto przedstawiono szczegółowo technologię
długotrwałego przechowywania i krótkotrwałego składowania najważniejszych
gatunków warzyw. W książce zostały omówione również najnowsze osiągnięcia z
zakresu pozbiorczej fizjologii i technologii przechowywania warzyw na podstawie
własnych prac badawczych oraz wielu innych autorów. Mam nadzieję, że
przedstawione opracowanie będzie przydatne dla studentów szkół wyższych do
realizacji programu z zakresu Przechowalnictwa Produktów Roślinnych, uczniów
szkół ogrodniczych oraz dla producentów uprawiających warzywa z przeznaczeniem
do krótkotrwałego jak i długotrwałego przechowywania, specjalistów z zakresu
obrotu i handlu, projektantów przechowalni i chłodni warzyw oraz wszystkich tych
czytelników, którzy chcą pogłębić swą wiedzę z zakresu pozbiorczej fizjologii i
technologii przechowywania oraz bliżej zapoznać się z problematyką
przechowalnictwa warzyw.
Franciszek Adamicki
Tytuł
|
Sposoby przechowywania warzyw cebulowych,
korzeniowych, kapustnych
|
Autor
|
F.
Adamicki |
Wydawca |
Hortpress |
Rok
wydania |
2006
|
Liczba
stron |
153
|
Wymiary |
145x205mm |
Okładka |
Miękka
|
ISBN
|
83-89211-67-X |
Zadaniem
przechowalnictwa jest maksymalne ograniczenie strat ilościowych i jakościowych
warzyw powstających od momentu zbioru aż do ich spożycia. Obejmuje ono zatem
zarówno długotrwałe przechowywanie warzyw w okresie zimowym jak i krótkotrwałe
składowanie podczas transportu, obrotu i sprzedaży detalicznej.
Zebrane
warzywa są nadal żywymi organizmami, w których zachodzą różnorodne procesy
życiowe (oddychanie, transpiracja) i zmiany związane z ich dojrzewaniem i
starzeniem się. Zachodzących w warzywach zmian zarówno fizjologicznych jak i
fizycznych nie można całkowicie zahamować, a jedynie maksymalnie ograniczyć
stwarzając optymalne warunki do ich przechowywania.
Zachowanie wysokiej jakości i wartości biologicznej warzyw przez jak najdłuższy
okres jest głównym celem przechowalnictwa. Cel ten można osiągnąć przeznaczając
do przechowywania warzywa o najwyższej jakości, tj. specjalnie w tym celu
produkowane, jak również zapewniając optymalne warunki podczas całego okresu
przechowywania. Przechowalnictwo pozwala na równomierne zaopatrzenie rynku w
świeże warzywa w czasie całego roku, przyczynia się do stabilizacji cen,
zwiększenia eksportu i podniesienia opłacalności produkcji.
Mimo
osiągniętego w ostatnich dekadach dużego postępu technologicznego i
technicznego w warzywnictwie, pozbiorcze straty warzyw są nadal wysokie i
wynoszą, zależnie od zastosowanych sposobów przechowywania, od 10 do 30%.
Obniżenie tych strat jest możliwe dzięki unowocześnieniu technologii i techniki
stosowanej w przechowalnictwie warzyw, co wymaga jednak dużych nakładów
inwestycyjnych.
Spis treści
WSTĘP
PRZYDATNOŚĆ WARZYW DO PRZECHOWYWANIA
PROCESY ŻYCIOWE l ZMIANY FIZJOLOGICZNE ZACHODZĄCE
PODCZAS PRZECHOWYWANIA WARZYW
Oddychanie
Transpiracja
Zmiany składu chemicznego
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA TRWAŁOŚĆ PRZECHOWALNICZĄ
WARZYW
Czynniki biologiczne
Ogólne warunki przechowywania
Znaczenie odmiany w przechowywaniu
Dobór odmian warzyw cebulowych
Dobór odmian kapusty
Dobór odmian warzyw korzeniowych
Czynniki klimatyczne
Temperatura i opady
Nasłonecznienie
Czynniki agrotechniczne
Gleba
Zmianowanie
Nawożenie
Nawadnianie
Ochrona roślin
JAKOŚĆ WARZYW PRZEZNACZONYCH DO PRZECHOWYWANIA
DOJRZAŁOŚĆ, A WARTOŚĆ PRZECHOWALNICZĄ WARZYW
OPTYMALNE WARUNKI DO PRZECHOWYWANIA WARZYW
Temperatura
Schładzanie warzyw z zastosowanie
chłodnego powietrza
Schładzanie warzyw w lodowatej wodzie
Schładzanie warzyw kruszonym lodem
Próżniowe schładzanie warzyw
Wilgotność względna powietrza
Skład gazowy atmosfery
Rola etylenu w przechowalnictwie warzyw
Cyrkulacja i wymiana powietrza
Higiena przechowywania
ZBIÓR WARZYW
WYMAGANIA TECHNOLOGICZNE OBIEKTÓW
PRZECHOWALNICZYCH
Wielkość komór
Lokalizacja, sposób budowy i funkcja obiektów
przechowalniczych
System wentylacyjny w obiektach przechowalniczych
Instalacja chłodnicza
SPOSOBY DŁUGOTRWAŁEGO PRZECHOWYWANIA WARZYW
Przechowywanie warzyw w polu
Dołowanie warzyw
Kopcowanie warzyw
Przechowywanie warzyw w kopcach wentylowanych
Przechowywanie warzyw w ziemiankach
Przechowywanie warzyw w piwnicach
PRZECHOWALNIĘ l CHŁODNIE WARZYW
Specjalistyczne przechowalnie warzyw
Chłodnie warzyw
Chłodnie z kontrolowaną atmosferą
Inne metody stosowane w przechowalnictwie warzyw
SPOSOBY PRZECHOWYWANIA WAŻNIEJSZYCH GATUNKÓW
WARZYW
Warzywa cebulowe
Cebula
Czosnek
Por
Inne warzywa cebulowe
Warzywa korzeniowe
Burak ćwikłowy
Chrzan
Cykoria
Marchew
Pasternak
Pietruszka
Salsefia
Seler korzeniowy
Skorzonera
Warzywa kapustne
Brokuł
Kalafior
Kapusta brukselska
Kapusta głowiasta
Kapusta pekińska
Literatura uzupełniająca
|