Opis szczegółowy:
Przyprawa curry Prymat jest kompozycją ziół, przypraw i suszonych warzyw o charakterystycznym, pikantnym aromacie i intensywnym smaku, między innymi: imbiru, lubczyku, kardamonu, kolendry, pieprzu czarnego, chili, cynamonu. Curry jest jedną z najpopularniejszych mieszanek przyprawowych na świecie, dlatego nie może jej zabraknąć w żadnej kuchni. Stosuje się ją najczęściej do mięsa, warzyw, sosów, potraw z jaj, a szczególnie z ryżu, nadaje potrawom nie tylko wyjątkowy smak, ale także piękną, żółtą barwę.Wśród indyjskich potraw króluje curry. To słowo ma dwa znaczenia. Z jednej strony to popularna w Indiach mieszanka przyprawowa, z drugiej jednak strony curry to wielka grupa potraw zawierająca w różnych stosunkach ilościowych i postaciach: goździki, cynamon, kurkumę, kolendrę, kminek, imbir i chili. Hinduscy kucharze sami przyrządzają mieszankę curry – jako proszek lub pastę – nadając w ten sposób poszczególnym potrawom indywidualny, niepowtarzalny smak i zapach. Do typowych indyjskich potraw należą „pulao” i „brijani”. Jest to gotowany lub duszony ryż z dodatkiem przypraw, mięsa, warzyw i przecierów. Jeśli ryż zmieszamy z soczewicą, otrzymamy potrawę zwaną „khirczi”. Potrawy, w których mięso przed przyrządzaniem marynuje się w mieszance przypraw z jogurtem, nazywają się „korma”.
Typ
Mieszanki przypraw
Rodzaj przyprawy
Curry
Przeznaczenie
Przyprawę curry stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz do warzyw, ryb, jaj i owoców morza. curry charakterystycznie barwi sporządzane potrawy na żółto- złocisty kolor. ma wiele ciekawych zastosowań: możemy dodawać ją na przykład do ciasta naleśnikowego lub sosu cytrynowego. gdy do przyprawy curry dodamy olej lub klarowane masło, otrzymamy aromatyczną pastę curry. przyprawę stosujemy w rozsądnych ilościach, ze względu na jej intensywny smak i aromat
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w
Polska
Rodzaj opakowania jednostkowego
Torebka
Waga jednostkowa netto
0,020
Składniki
Sól, kurkuma, cebula, czosnek, papryka słodka, cynamon, cukier, kmin rzymski, korzeń lubczyka, kardamon, kozieradka, goździki, kolendra, chili, imbir, pieprz czarny. produkt może zawierać: gluten, jaja, soję, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę, sezam i łubin, które są używane w zakładzie.
Wymiar opakowania jednostkowego (SxWxG)
11 x 15 x 0,5 cm
Waga jednostkowa brutto
0,03 kg
Temperatura przechowywania min - max
5x25 °C
Alergeny »
Nasiona sezamu i produkty pochodne
tak
Mleko i produkty pochodne (łacznie z laktozą)
tak
Mięczaki i produkty pochodne
nie
Łubin i produkty pochodne
tak
Jaja i produkty pochodne
tak
Gorczyca i produkty pochodne
tak
Dwutlenek siarki i siarczyny
nie
Zboża zawierajace gluten
tak
Soja i produkty pochodne
tak
Skorupiaki i produkty pochodne
nie
Seler i produkty pochodne
tak
Ryby i produkty pochodne
nie
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
nie
Orzechy
nie
Przechowywanie »
Rodzaj (typ) przechowywania
przechowywać w temperaturze otoczenia
Wartość odżywcza »
Wartość energetyczna kcal (energia) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml)
250 kcal
Wartość energetyczna kJ (energia) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml)
1047 kJ
Zawartość białek (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml)
7,1 g
Zawartość soli (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml)
23,8 g
Zawartość tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml)
1,2 g
Zawartość tłuszczów (ogólnie) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml)
5,2 g
Zawartość węglowodanów (cukry) w zadeklarowanej jednostce (g lub ml)
15 g
Zawartość węglowodanów w zadeklarowanej jednostce (g lub ml)
47 g
Inne informacje o zawartości »
Zawiera substancje konserwujące
nie
Dodatkowe informacje »
Podmiot wprowadzający produkt na rynek
PRYMAT SP. Z O.O.