Opis szczegółowy:
Kolendry całej Prymat z powodzeniem używamy do potraw zarówno pikantnych, jak i słodkich. Niegdyś stosowana do sporządzania eliksirów miłosnych, obecnie nadal można się zakochać w jej wyrazistym smaku. Wzbogaci smak mięs, ryb, zup i wszelkich dań warzywnych, urozmaici smak pieczonych ciast. Kulinarne i lecznicze znaczenie kolendry znane już było przed 3000 lat. Roślina ta wymieniana była w zwojach papirusu Ebersa z 1550 roku p.n.e. W Europie rozpowszechniona została dzięki Rzymianom. Kolendra to jeden z gatunków przyprawowych, które najwcześniej dotarły do Ameryki, a jej uprawy w Massachusets wyprzedzają rok 1670. Świeże liście kolendry powszechnie stosuje się na południu Azji i w Ameryce Południowej. Owoce stanowią przyprawę, która ma zupełnie odmienny zapach, smak i inne właściwości. W większości krajów produkujących kolendrę stosuje się zarówno ziele, jak i owoce tego gatunku. Aromat dojrzałych owoców jest słodki, korzenny z pieprzowo-balsamiczną nutą. Ich smak jest łagodny, słodki, lekko palący, z wyraźną nutą zapachu skórki pomarańczowej. Zasadnicza część zbiorów pochodzi z terytorium Indii, Iranu, krajów Bliskiego Wschodu oraz Rosji i Stanów Zjednoczonych
Typ
Przyprawy jednorodne
Rodzaj przyprawy
Kolendra
Przeznaczenie
Na bliskim wschodzie kolendra jest popularnym dodatkiem stosowanym do siekanego mięsa, kiełbas, pieczonych w folii ryb, skorupiaków i gulaszu. doskonała do warzyw strączkowych, kapustnych, korzeniowych oraz papryki i ogórka. w europie i ameryce służy jako przyprawa do pikli. jest również wykorzystywana jako przyprawa do wypieku ciast. olejek lotny kolendry nadaje zapach niektórym gatunkom czekolady, a także likierom i innym napojom. oprócz tego kolendra jest zasadniczym składnikiem proszku curry.
Kraj pochodzenia/Wyprodukowano w
Indie
Rodzaj opakowania jednostkowego
Torebka
Waga jednostkowa netto
0,02 kg
Składniki
Całe owoce kolendry produkt może zawierać: gluten, jaja, soję, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę i sezam, które są używane w zakładzie.
Wymiar opakowania jednostkowego (SxWxG)
11 x 15 x 0,5 cm
Bez GMO
1
Temperatura przechowywania min - max
5x25 °C
Alergeny »
Nasiona sezamu i produkty pochodne
tak
Mleko i produkty pochodne (łacznie z laktozą)
tak
Mięczaki i produkty pochodne
nie
Łubin i produkty pochodne
nie
Jaja i produkty pochodne
tak
Gorczyca i produkty pochodne
tak
Dwutlenek siarki i siarczyny
nie
Zboża zawierajace gluten
tak
Soja i produkty pochodne
tak
Skorupiaki i produkty pochodne
nie
Seler i produkty pochodne
tak
Ryby i produkty pochodne
nie
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
nie
Orzechy
nie
Przechowywanie »
Rodzaj (typ) przechowywania
przechowywać w temperaturze otoczenia
Wartość odżywcza »
Jednostka g/ml
g/100g
Wprowadziłem wartości odżywcze
Nie, oświadczam, że ustawa NIE WYMAGA dla tego produktu wartości odżywczych od 13.12.2016
Wielkość porcji
100 g
Dodatkowe informacje »
Adres podmiotu wprowadzającego produkt na rynek
ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój
Podmiot wprowadzający produkt na rynek
PRYMAT SP. Z O.O.