LUND PAKOWARKA PRÓŻNIOWA DO ŻYWNOŚCI, 175W
Pakowarka próżniowa do żywności marki LUND, o mocy 175 W.
Prosta i wygodna w obsłudze zgrzewarka w obudowie ze stali nierdzewnej.
- Przepływ powietrza (moc zasysania): 16 l/min.
- Maksymalna szerokość folii 28 cm, długość według potrzeb.
- Można stosować worki moletowane do pakowania żywności zgrzane na 3 krawędziach lub worki do pakowania żywności w formie rękawa nawiniętego na rolkę.
- Maksymalna grubość worków 200µ (mikronów)
- Stabilna praca dzięki gumowanym nóżkom.
- Przycisk "Pakowanie" - rozpoczęcie procesu pakowania.
- Przycisk "Stop" - przerwanie procesu pakowania w każdym momencie.
- Przycisk "Zgrzewanie" - rozpoczęcie procesu zgrzewania na żądanie np. przy odsysaniu w trybie impulsowym.
- Przycisk "Impuls" - chwilowe uruchomienie zgrzewarki idealne przy pakowaniu delikatnych produktów.
- Lampka kontrolna - sygnalizuje o pracy urządzenia.
- Włącznik bezpieczeństwa.
- Instrukcja obsługi w języku polskim
- możliwe dostosowanie długości folii do pakowanej żywności
- panel sterowania LED
- miejsce na kabel
- funkcja zgrzewarki
- złącze zewnętrzne
- regulacja siły ssania
Zalety pakowarki LUND
- Funkcja zgrzewania (pozwala na zgrzewanie worków z roli lub worków jednostronnych)
- Pakowanie próżniowe w pojemnikach (pakowarka posiada możliwość pakowania próżniowego pojemników)
- Regulacja siły ssania (pakowarka idealnie sprawdzi się także do pakowania delikatnych produktów)
- Uchwyt kabla (miejsce na kabel umożliwia schowanie nadmiaru przewodu)
- Panel sterowania LED
Do pakowania próżniowego można stosować:
- worki moletowane do pakowania próżniowego żywności zgrzane na 3 krawędziach.
- worki do pakowania żywności w formie długiego rękawa nawiniętego na rolkę (zgrzane są tylko dwie krawędzie worków).
- pojemniki do pakowania próżniowego (w wyposażeniu pakowarki nie znajdują się wężyk oraz pojemniki. Port zewnętrzny posiada wewnętrzną średnicę 5,5 mm).
(dostępne worki na naszych aukcjach):
- indeks 67887 o wymiarach 20x30 cm (50 szt w opakowaniu).
- indeks 67888 o wymiarach 25x35 cm (50 szt. w opakowaniu).
Przeznaczenie pakowarki LUND:
- Pakowarka próżniowa służy do pakowania próżniowego produktów spożywczych w przeznaczone do tego specjalne worki moletowane. Dzięki takiemu pakowaniu żywność zachowuje dłużej świeżość oraz wartości odżywcze.
Dane techniczne
- Moc [W]: 175
- Klasa ochronności: II
- Stopień ochrony [IP]: IPX0
- Szerokość worka (max) [mm]: 28
- Przepływ powietrza [l/min]: 16
- Wytwarzane podciśnienie [kPa]: od -65 do -80
- Wymiary [dł. x szer. x wys.]: 340 x 150 x 60 [mm]
- Masa netto [kg]: 1,4
- Napięcie [V]: 230
- Częstotliwość [Hz]: 50
Porady dotyczące pakowania próżniowego żywności
- Najlepsze rezultaty można osiągnąć w przypadku pakowania próżniowego świeżej żywności.
- Jeżeli jakość żywności pogarsza się, pakowanie próżniowe może opóźnić ten proces, ale nigdy go nie zatrzyma. Bakterie beztlenowe oraz mikroorganizmy mogące działać w środowisku o niskiej zawartości tlenu nadal mają wpływ na pogorszenie się jakości żywności.
- Gotowanie, rozmrażanie i podgrzewanie w wodzie żywności zapakowanej próżniowo pozwala zachować smak potraw oraz ułatwia utrzymanie czystości.
- Podczas podgrzewania potraw zapakowanych próżniowo przy użyciu kuchenki mikrofalowej należy zawsze przedziurawić w kilku miejscach worek, co pozwoli wydostać się gorącemu powietrzu.
- Żywność zapakowaną próżniowo można podgrzać przez zanurzenie i podgrzewanie jej w ciepłej wodzie, temperatura wody nie może przekroczyć 75 st. C.
- Pakowanie mięs i ryb
W przypadku pakowania mięsa i ryb zaleca się najpierw żywność umieścić na 1-2 godzin w zamrażarce. Pozwoli to związać soki naturalnie obecne w żywności, a także pozwoli zachować jej kształt. Jeżeli nie jest możliwe wstępne schłodzenie żywności, zaleca się umieścić luźno zwinięty ręcznik papierowy pomiędzy żywnością, a krawędzią worka przeznaczoną do zgrzania. Ręcznik wchłonie soki, które wydostaną się z żywności podczas odsysania powietrza.
- Pakowanie warzyw
Przed zapakowaniem próżniowym warzyw zaleca się je poddać blanszowaniu. Blanszowanie zatrzyma działanie enzymów, które mogą doprowadzić do utraty smaku, koloru i struktury. Aby poddać warzywa blanszowaniu należy zanurzyć je na kilkadziesiąt sekund we wrzątku, a następnie wyjąć i zanurzyć w zimnej wodzie. Czas blanszowania zależy od rodzaju warzywa. Im drobniejsze i delikatniejsze warzywa tym krótszy czas blanszowania. Blanszowanie można przeprowadzić też za pomocą kuchenki mikrofalowej lub pary wodnej.
- Pakowanie serów
W przypadku pakowania serów zaleca się pakować pozostały ser po każdym użyciu. Jeżeli zostanie użyty odpowiednio duży worek można go użyć ponownie, po wcześniejszym odcięciu zgrzewu.