PROPOLIS NA PRZEZIĘBIENA
Wskazania:
- grypa, stany obniżonej odporności, przeziębienia,
- nawracające zakażenia górnych dróg oddechowych,
- wspomaganie antybiotykoterapii,
- rany i choroby skóry
- stany zapalne przewodu pokarmowego, choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy,
- stany zapalne wątroby,
- nadciśnienie i choroby układu krążenia
- Wspomaga leczenie nadczynności gruczołu tarczycowego,
- cukrzycy insulino zależnej.
Zalecany przy schorzeniach:
- układu oddechowego, gardła, przeziębień. Działa immunosupresyjnie czyli stymulujące układ odpornościowy. Propolis zwiększa funkcje obronne organizmu wobec bakterii i wirusów chorobotwórczych.
- chorobach skór i ranach. Przyspiesza gojenie ran świeżych jak i zainfekowanych.
- układu krążenia. Już w niewielkich stężeniach hamuje zlepianie się płytek krwi, dzięki czemu zabezpiecza naczynia krwionośne przed powstawaniem zakrzepów.
- Reguluje ciśnienie tętnicze krwi.
- wrzodach żołądka i dwunastnicy. Stosowany jest chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, stanach zapalnych układu pokarmowego. Helicobacter Pyroli jest wrażliwa na obecność propolisu
- stanach zapalnych wątroby. Wspomaga leczenie stanów zapalnych i działa osłaniająco i odtruwająco na tkankę wątrobową. Podawany profilaktycznie ochraniają przed szkodliwym działaniem substancji leczniczych, w tym antybiotyków i leków przeciwreumatycznych. Zabezpiecza wątrobę i organizm przez zatruciem metalami ciężkimi, takimi jak ołów, kadm, miedź, rtęć, czy arsen, a jeśli takie zatrucie już istnieje, usuwa jego skutki.
Czym jest propolis
Propolis, czyli kit pszczeli jest materiałem naprawczym i ochronnym, wytwarzanym przez pszczoły. Służy do uszczelniania i wzmacniania ścian ula oraz plastrów. Czynią tak, aby zabezpieczyć rodzinę pszczelą przed bakteriami, zakażeniami, pleśniami i innymi mikroorganizmami. Pszczoły wykorzystują tu właściwości silnie bakteriobójcze i bakteriostatyczne propolisu.
Fizykochemicznie propolis można określić jako substancja żywiczno-woskowa. Jest mieszaniną żywic, soków, gum, polisacharydów, olejków, lipidów wydzielanych przez rośliny (pączki, owoce, wydzieliny i wydaliny roślin) oraz wydzielin pszczół powstałych jako niestrawna frakcja pyłków kwiatowych. Propolis ma postać twardej masy barwy brunatnej, brązowej, żółtobrunatnej lub czarnej. Jest rozpuszczalny w eterze i spirytusie. Propolis nie rozpuszcza się w wodzie (tworzy w wodzie jakby mleczną emulsję, już po dodaniu kropli, więc barwa takiego płynu nic nie mówi o zawartości w nim propolisu, nie można stwierdzić, czy jest to duża czy mała dawka).
Skład chemiczny propolisu
W propolisie wykryto kilkaset różnorodnych związków chemicznych: flawonoidy, kwasy aromatyczne, estry, alkohole, aldehydy, kumaryny, terpeny, sterole, kwasy tłuszczowe, mikroelementy.
Skład chemiczny propolisu (proporcje składników) jest zmienny, zależny od rodzaju substratów zebranych przez pszczoły:
· Żywice 40-50%
· Woski 20-30%3
· Polifenole 14-18%
· Polisacharydy 2-3%
· Ziarna pyłku 8-10%
· Olejki lotne (8-12%
Wśród związków fenolowych ważne są fenolokwasy i flawonoidy.Fenolokwasy: kwas benzoesowy, kwas cynamonowy, kwas kawowy, kwas galusowy, kwas kumarowy, kwas ferulowy. Spośród flawonoidów (jest ich w propolisie 9-12%) warto tutaj wymienić: kemferol, kwercetyna, betulina.
Inne ważne związki to alkohole i kwasy organiczne: alkohol koniferylowy, aldehyd cynamonowy, kwas walerianowy, aldehyd benzoesowy, koniferyna, kwasy diterpenowe.
W samej Europie zmienność składu ekstraktów etanolowych propolisu jest bardzo duża, co przedstawiają poniższe dane:
– związki aromatyczne, wolne fenole, lotne z parą wodną: 1-7%
– fenole inne: 0,2-2%- kwasy fenolowe: 2-17%
– estry kwasów fenolowych: 5-20%
– flawanony i dihydroflawonole 1-39%
– flawony i flawonole: 1-23%
– chalkony: 0,4-4%
– glicerydy fenolowe: 1-23%