PROPOLIS KIT PSZCZELI surowiec 50g do nalewki
Propolis znany jako kit pszczeli, produkują pszczoły z żywicy pąków drzew. Stosują go one do budowy i uszczelniania gniazd.
Przepis na nalewkę:
Należy przygotować około 50g propolisu i 0,5 l spirytusu 95%.Oczyszczony kit pszczeli można pokroić na mniejsze kawałeczki – można go wcześniej delikatnie zamrozić i wtedy twardą bryłkę pokroić na mniejsze kawałki. Do dużego słoja wsypać rozdrobniony propolis i zalać spirytusem. Pozostawić na 2 tygodnie w miejsce chłodne i ciemne. Butelką należy codzienne potrząsać 2-3 razy. Część propolisu się rozpuści a część opadnie na dno. Po dwóch tygodniach nalewkę delikatnie przecedzić przez gazę i przelać do innego naczynia. Pozostałą część kitu pszczelego zalać ponownie spirytusem tylko 75% i pozostawić na kolejne dwa tygodnie (dokładnie potrząsać). Następnie nalewkę przefiltrować i połączyć z pierwszym ekstraktem. Nalewkę propolisową należy przechowywać w butelce z ciemnego szkła.
Nalewkę propolisową stosuje się zewnętrznie lub wewnętrznie.
Zastosowanie zewnętrzne:
• w stanach zapalnych jamy ustnej
• na ból gardła,
• na grzybicę stóp,
• przy paradontozie.
Zastosowanie wewnętrzne:
• przy przeziębieniach, grypie
• przy nieżytach żołądka
• na różne stany zapalne.
- na naturalne wsparcie odporności
Uwaga! propolis mocno farbuje na żółty kolor. Wyczyścić go można np. szmatką nasączoną spirytusem.
Skład: propolis, kit pszczeli
Opakowanie: 50 g
Producent: PIEŃKO, Polska
Data ważności: 01.12.2020
Przechowywać w temperaturze pokojowej w sposób niedostępny dla małych dzieci. Chronić przed wilgocią i słońcem.
Zrównoważony sposób żywienia oraz zdrowy tryb życia są podstawą prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do użycia w ciągu dnia.
Produkt nie zalecany dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dla małych dzieci.
Nie stosować w przypadku uczulenia na któryś ze składników.
Nie stosować po upływie terminu ważności.